ОБЩЕСТВО

Разбра се датата на погребението на Елизабет II и каква ще е траурната церемония

След тъжната смърт на кралицата в Балморал по-рано днес беше въведен план, който ще доведе до нейното погребение сега, когато нейният наследник и най-големият й син принц Чарлз е крал

Тъжната смърт на кралицата постави началото на операция, която ще доведе до нейното погребение.

Елизабет II почина този следобед в Балморал и нейният най-голям син и наследник принц Чарлз вече е крал със съпругата си Камила като кралица консорт, пише Mirror.

Смята се, че нейното погребение ще се състои през седмицата –  в понеделник – 19 септември – и се очаква да се проведе в Уестминстърското абатство в централен Лондон.

The union flag flies at half mast atop Buckingham Palace after the Queen's death was announced

Първоначалните планове са ковчегът на кралицата да бъде превозван на лафет до абатството, теглен от военноморски щабове – моряци – с помощта на въжета, а не на коне.

Очаква се старши членове на семейството да ги последват – точно както направиха за погребението на Даяна, принцесата на Уелс и херцога на Единбург.

Военните ще се подредят по улиците и също ще се присъединят към шествието.

Държавни глави, министър-председатели и президенти, европейски кралски особи и ключови фигури от обществения живот ще бъдат поканени да се съберат в абатството, което може да побере паство от 2000 души.

Службата ще бъде предавана по телевизията и се очаква да има национално двуминутно мълчание.

В същия ден на погребението, ковчегът на кралицата ще бъде отнесен в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор за церемония.

Hundreds of people have gathered outside Buckingham Palace to pay their respects

По-късно вечерта ще има лична служба с висши членове на кралското семейство.

Последното място за почивка на кралицата ще бъде мемориалният параклис на крал Джордж VI, пристройка към главния параклис – където са погребани майка й и баща й, заедно с праха на сестра й, принцеса Маргарет.

Ковчегът на Филип ще бъде преместен от Кралския трезор до мемориалния параклис, за да се присъедини към този на кралицата.

Преди погребението на кралицата се очаква нейният ковчег да лежи готов след церемониална процесия през Лондон. Тя ще продължи четири пълни дни.

Архиепископът на Кентърбъри ще проведе кратка служба след пристигането на ковчега.

Стотици хиляди хора ще минат покрай ковчега на катафалка и ще отдадат почитта си, точно както направиха при погребението на кралицата майка през 2002 г.

Очаква се висши кралски особи също да отдадат своя собствена подвижна почит, като стоят на стража на определен етап около ковчега – традицията, известна като Бдението на принцовете.

Бъкингамският дворец обяви смъртта на кралицата в 18:30 ч., заявявайки: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре.“

Новият крал Чарлз отдаде почит на майка си, като каза: „Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми.

Скърбим дълбоко за кончината на един ценен суверен и много обичана Майка. Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света.

По време на този период на траур и промяна аз и моето семейство ще бъдем утешени и подкрепени от нашето знание за уважението и дълбоката привързаност, в които кралицата беше толкова уверена.“

Превод

 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button