СВЯТ

Русия реши какво да прави с взривения “Северен поток“

Русия ще запечата и консервира газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, повредени от експлозия в края на септември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници, пише Труд бг.

„Газпром“ вече заяви, че има техническа възможност за ремонт на тръбопроводите. Въпреки това, двама източници на Ройтерс, запознати с плановете, са разкрили, че Москва не вижда особени перспективи за подобряване на отношенията със Запада в обозримо бъдеще, така че отново да започне пренос на газ към Европа.

Един от източниците на агенцията е заявил, че Русия е „погребала“ проекта.

Според други двама обаче, все още няма планове за ремонт на газопроводите, но те ще бъдат запазени за евентуално повторно отваряне в бъдеще. 

Ако втечненият природен газ от Съединените щати, който Европа частично замени руското гориво, значително поскъпне, може би европейските страни ще бъдат готови да възобновят покупките на големи количества от Русия.

В процеса на консервацията ще бъдат запечатани и херметизирани краищата на разкъсаните при експлозиите тръби. На тях ще бъде нанесено специално покритие, за да се предотврати по-нататъшна корозия от морската вода.

Русия призова Съветът за сигурност на ООН да съдейства за провеждане на независимо разследване на експлозиите.

„За Русия взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са акт на международен тероризъм, заяви в края на февруари, на заседание на Съвета за сигурност, постоянният представител на Руската федерация Василий Небензя.

„Както мнозина от вас си спомнят, още тогава (през септември миналата година) по принцип беше ясно кой може да стои зад този акт на международен тероризъм. За нас случилото се е точно това“, изтъкна Небензя.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button