СВЯТ

САЩ изпълни заканата си: Изстреляхме междуконтинентална балистична ракета

Съединените щати съобщиха, че извършили успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде БТА. Припомняме, че тестът бе обявен предварително, за да бъде избегнато повишаване на напрежението с Русия в разгара на войната в Украйна.

Ракетата „Минитмен 3“, на която не е била поставена бойна глава, е била изстреляна днес от военновъздушната база „Ванденберг“ в югозападния щат Калифорния в 01.13 ч. (11.13 ч. българско време).

Тя е прелетяла около 6 760 километра над Тихия океан, преди да достигне целта край Маршаловите острови, съобщиха военновъздушните сили на САЩ.

В комюникето се отбелязва, че „става въпрос за рутинен тест и периодични операции, предназначени да покажат, че ядреният арсенал на Съединените щати е сигурен, обезопасен, надежден и ефективен“.

„Изпитания от този вид са били извършвани над 300 пъти и нямат нищо общо със сегашните събития в света“, подчертаха от американските ВВС.

Съединените щати обикновено не обявяват предварително подобни оръжейни опити. Предишното пробно изстрелване на ракета „Минитмен 3“, на която може да бъде поставена ядрена бойна глава, обаче бе отложено два пъти заради международното напрежение, отбелязва АФП.

Първоначално предвиден за март, тестът бе пренасрочен, за да не послужи като претекст на Русия, нахлула предишния месец в Украйна, да разшири конфликта с други държави.

В началото на миналия месец той бе отложен за втори път след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, което предизвика гневна реакция на Китай.

На въоръжение от половин век, след 2005 г. „Минитмен 3“ остана единствената ракета тип земя-земя в ядрения арсенал на САЩ. Такива оръжия са разположени в три американски военни бази – в северозападните щати Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.

Ядреният арсенал на САЩ включва още ракети „Трайдънт“, изстрелвани от подводници и атомни бомби, които може да бъдат хвърлени от стратегически бомбардировачи.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button