ИКОНОМИКА

Шефката на “Булгаргаз“ каза каква е истината за “Газпром“ и цената на газа у нас

„Ние сме страна по договора с „Газпром“. Това, което ние правим, е да изпълняваме договора като изпращаме ежедневни заявки всяка вечер. Ние получаваме нулево потвърждение от „Газпром“. „Булгаргаз“ не изпраща авансови плащания, защото от „Газпром“ са закрили сметката, по която ние плащаме.

Ако се стигне до преговори, ние ще участваме, но нашата основна цел е да осигурим сигурни доставки на добри цени. „Булгаргаз“ не участва в никакви преговори“ , коментира изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по темата за преговорите с „Газпром“. 

Официално: Цената на газа за септември скочи! Ето с колко

Златева заяви, че разполагаме с два танкера с втечнен природен газ, които са почти на борсова цена, но те ще стигнат само за този месец. 

„За следващия месец се надяваме, че ще стартира конекторът България-Гърция, откъдето ще влиза азерски газ. Би трябвало това да доведе до добро намаление на цената, рано е да предвидим с колко“, каза още тя пред Би Ти Ви. 

„В дружеството официална кореспонденция имаше от 4-ти август, когато е пуснато допитване за осигуряване на слот. Свободни слотове за големи обеми втечнен газ няма към момента. За ноември и декември ще се опитаме да се обърнем към фирми, които вече са запазили слотове. Дружеството вече ще участва на търговете за следващата година“, каза изпълнителният директор на газовото дружество. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button