ИКОНОМИКА

Срив в печалбите на енергийния гигант “Газпром“, причината е…

Нетната печалба на руския енергиен гигант „Газпром“ е спаднала с повече от 40 процента до 1,226 трилиона рубли (15,77 милиарда долара) през миналата година заради „повишаване на данъците“ през второто полугодие, съобщи компанията, като също обяви, че няма да плаща дивиденти за цялата година, пише Ройтерс.

Контролирана от Кремъл компания, каза, че нейният борд е решил да не изплаща дивидент за цялата година, след като разпредели дивидент за половин година от 1,2 трилиона рубли (15 милиарда долара). Акциите на „Газпром“ спаднаха с почти 4 процента след обявяването на решението за дивидентите, добавят от Ройтерс.

Освен от данъчните промени „Газпром“ бе засегната и от това, че редица европейски държави спряха да купуват синьо гориво от енергийния гигант, след като миналата година, през април, президентът на Русия Владимир Путин издаде указ изискващ плащането на суровината да става чрез схема, включваща руски рубли, което не бе одобрено от европейските контрагенти, към които компанията изнасяше годишно по около 150 млрд.

куб. м природен газ.

През 2022 г. тези количества се понижиха до 62 млрд. куб. м, а през настоящата година се очаква да достигнат не повече от 25 млрд. куб. м.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������