ЛЮБОПИТНО

Ще се изненадате на какво е дала името си Елизабет II СНИМКИ

Рецепти, самолетоносач, линия на метрото в Лондон, национален парк в Уганда… По повод кончината на кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст, Франс прес предлага списък с десет неща или места, наречени на нейно име:

„Пиле за коронация“

Приготвено на банкета за коронацията на кралицата през 1953 г., това студено ястие е предназначено да съблазни вкусовете на гостите от цял свят. В оригиналното меню на френски блюдото е наречено „пиле кралица Елизабет“.

Оттогава рецептата – студени пилешки гърди със сос от къри, се е превърнала в популярна гарнитура за сандвичи и картофи на фурна отвъд Ламанша.

 

Тортата на кралица Елизабет

Tортата „Кралица Елизабет“ се появява за първи път в канадска готварска книга през 1953 г. – годината на коронацията на Нейно Величество. Приготвен от захар, брашно, фурми, яйца и масло и гарниран със захар и настърган кокос, десертът остава популярен в канадските пекарни.

Самолетоносачът „HMS Кралица Елизабет“

През 2014 г. кралица Елизабет Втора кръщава този гигантски самолетоносач като разбива бутилка уиски върху корпуса, вместо традиционното шампанско, по време на церемония в шотландската корабостроителница в Росайт.

Снимка: Getty Images

„HMS Кралица Елизабет“ (Куин Елизабет) е най-големият военен кораб, строен някога в Обединеното кралство. Плавателният съд – три пъти по-дълъг от фасадата на Бъкингамския дворец (280 метра) и висок колкото Ниагарския водопад, извършва първата си мисия през 2021 г. 

Линиите на метрото Юбилей и Елизабет в Лондон

Линията Юбилей е последната линия на лондонското метро, пусната в експлоатация през 1979 г. Името й идва от сребърния юбилей от възкачването на кралицата на трона, отбелязан две години по-рано. Като допълнителен символ, на картата на лондонското метро линията е сребристо-сива.

Снимка: Getty Images
       
Откритата тази година нова линия за бърз транспорт, която свързва източния и западния край на Лондон, е наречена Елизабет.

„Кралски“ конни надбягвания

Кралицата е запален любител на конните надбягвания и е дала прилагателното „кралско“ на най-известното състезание в Европа, което се провежда в Аскот (Южна Англия) всяка година през юни. 

Кулата „Елизабет“

Часовниковата кула на Уестминстърския дворец – седалище на британския парламент, която приютява намира известната камбана Биг Бен, е преименувана на името на кралицата след нейния диамантен юбилей през 2012 г.

Снимка: Getty Images

Друга парламентарна кула, „Виктория“, е наречена на името на прабабата на Елизабет Втора през 1897 г., в чест и на 60-годишнината от възкачването й на трона през 1837 г. 

Мостът на кралица Елизабет Втора

Откритият през 1991 г. мост „Кралица Елизабет Втора“, който пресича река Темза в Източен Лондон, по онова време е най-дългият висящ мост в Европа (65 метра). С кръщаването му на монарха е избягната необходимостта да се избира между имената на двата града, които свързва.

Снимка: Getty Images

Национален парк „Кралица Елизабет“ в Уганда

Националният парк „Кралица Елизабет“ – най-посещаваният от парковете в Уганда, е известен с дивата си природа, вулканичните си конуси и кратерните си езера.

Снимка: Wikipedia

Паркът, който се простира на близо 2000 километра, е преименуван след посещение на кралицата през 1954 г., когато Уганда все още е британски протекторат.

Земята принцеса Елизабет в Антарктида

Този район на Антарктида е открит през 1931 г. от експедиция на британци, австралийци и новозеландци и е кръстен на принцеса Елизабет, която тогава е на четири години.

Понастоящем районът е част от Австралийската антарктическа територия.
      
„Стаята на кралицата“ в Белия дом
     
Първоначално наричана „Розовата стая“, тази стая на втория етаж на Белия дом във Вашингтон е преименувана през 1963 г., след като Елизабет Втора прекарва там четири дни през 1957 г. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button