СВЯТ

Ще заприлича ли Земята на Луната – световните реки, канали и язовири пресъхват

Реките по света изчезват. Каналите са празни. Дъната на язовирите са покрити с прах. Светът е изцяло в плен на ускоряващото се изменение на климата и то има дълбоко икономическо въздействие.

Загубата на водни пътища означава сериозен риск за транспортните маршрути, селското стопанство, енергийните доставки и дори за питейната вода, това пише Брайън К Съливан от Bloomberg News.

Реките, които са били от решаващо значение за търговията в продължение на векове, сега са пресъхнали, застрашавайки глобалното движение на химикали, горива, храни и други стоки.

През последните седмици Рейн – стълб на германската, нидерландската и швейцарската икономика – на моменти е почти непроходим. Дунав, който се вие на приблизително 2900 км през Централна Европа до Черно море, също е непроходим през последните седмици. Търговията по европейските реки и канали допринася за около 80 млрд. долара за икономиката на региона само като вид транспорт.

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

Екстремното лято в Китай се отрази негативно на най-дългата река в Азия – Яндзъ. Намаленото ниво на водата е затруднило производството на електроенергия в много ключови водноелектрически централи. Мегаполисите, в това число Шанхай, изключват осветлението, за да намалят потреблението на електроенергия, а Tesla Inc. предупреди за прекъсвания във веригата за доставки за местния си завод.

Toyota Motor Corp. и Contemporary Amperex Technology Co., най-големият производител на батерии за електромобили в света, затвориха заводи.

Засушаването на река Колорадо – източник на вода за 40 млн. души между Денвър и Лос Анджелис – е толкова голямо, че вторият кръг от драстични съкращения на водата засяга Аризона, Невада и Мексико. Реката и нейните притоци напояват около 4,5 млн. акра земя, като генерират около 1,4 трилиона долара годишно под формата на селскостопански и икономически ползи.

Оттеглящите се води в югозападната част на САЩ разкриват мъртви тела и следи от динозаври, които са били потопени в продължение на милиони години.

Защо реките се отдръпват?

Причините за пресъхването на световните водни пътища са комплексни. Влияние оказват климатичното явление Ла Ниня, продължителната суша в много региони, както и лошият късмет. Но най-големият фактор, който е в основата на промяната, е изменението на климата.

„Това е комбинация от много фактори, довели до това особено екстремно събитие“, казва Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Но ясно се вижда ролята на климатичните промени, които направиха драстично по-вероятни многобройните основни, рекордни, а в някои случаи и съкрушителни горещи вълни.“

Повишаването на температурите на Земята означава, че над планинските вериги вали по-малко сняг, поради което през лятото по време на топенето му в реките и потоците се стича по-малко вода, казва Исла Симпсън, учен от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

Планинският сняг е природен резервоар. Когато снеговалежите намалеят, източникът на много реки – от САЩ до Китай, от Европа до Близкия изток – изчезва, казва Суейн от Калифорнийския университет.

„Загубата на сняг и на планински ледници в Алпите беше изключителна и това лято, което шокира дори опитни климатолози и глациолози“, каза Суейн.

След това се появява Ла Ниня – захлаждане на екваториалния Тихи океан, което нарушава глобалните климатични модели и води до проливни дъждове в някои райони и суша в други. Светът преживява втора поредна Ла Ниня, а шансовете за още една през 2023 г. се увеличават.

„Продължаващата и силна Ла Ниня свързва засушаванията и ниските речни потоци в Северна Америка, Европа, Близкия изток и южното полукълбо“, казва Ричард Сийгър, професор-изследовател в Обсерваторията за Земята „Ламонт Дохърти“ към Колумбийския университет.

По-високите температури в света също така означават, че водните пътища буквално се изпаряват.

Или, както казва Сийгър, затоплянето на атмосферата „изсмуква повече влага от земната повърхност“.
 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button