ОБЩЕСТВО

Сутрешна сводка: Зеленски стресна Запада с нови данни от сраженията на фронта, където…

Активните военни действия в Украйна, при които се използват всички видове оръжия, с изключение на оръжията за масово унищожение, продължават по протежение на линия от 1300 километра.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви това по време на видеообръщение на конференцията Форум 2000 в Прага, Чехия, съобщава „УНИАН“.

„Фронтовата линия на украинска територия е дълга 2500 километра. Активните военни действия с използване на всички възможни видове оръжия, с изключение на оръжията за масово унищожение, продължават на линия от 1300 километра. Представете си този мащаб! Това е като път от Киев до Прага“, казва той.

Зеленски е заявил, че Русия разполага с много оръжия и снаряди, останали от съветско време и окупаторите не се ограничават от нормите на никакви конвенции и дори от елементарната човечност.

„Те обстрелват брутално градовете ни с артилерия. Всеки ден и всяка нощ хора умират от тези ужасни обстрели, от ракетни и въздушни удари“, казва президентът.

Според негоните думи, все още има много работа, която трябва да се свърши, за да се спечели тази битка за живот. Той подчертава, че Украйна се нуждае от постоянна подкрепа с оръжия и боеприпаси, не само за да удържи фронта, но и за да се „прогони тиранията от нашата земя, за да се унищожат окончателно плановете ѝ да завладее Украйна и други в Европа“.

Той добавя, че Украйна се нуждае от финансова подкрепа и всички лидери на свободния свят, лидерите на европейските структури осъзнават тази необходимост.

Украинските войници в Херсонска област продължават да нанасят поражения на руските сили.

Украинските въоръжени сили отново нанесоха удари по Антоновския автомобилен и Антоновския железопътен мост в Херсон и нанесоха целенасочени удари по няколко обекта на противника, съобщава украинското издание „Обозревател“.

Потвърдено е ликвидирането на поне 65 руски войници. Това е заявил полковник Владислав Назаров, говорител на Оперативно командване „Юг“.

Украинските сили са нанесли няколко болезнени удара по руските части. Поразена е базата на руснаците край Чернобаевка, както и вражески конвой, движещ се по магистралата край Олешек. В Нова Каховка са унищожени руска окупационна база и вражески склад за боеприпаси.

Освен това артилеристи от ВСУ са нанесли удари по руска база в Широка Балка. 

Украинските войски са загубили 1700 души за два дни при неуспешни опити за настъпление в района на Николаев-Кривой рог и други направления. Това съобщи генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското министерство на отбраната, информират световните издания.

„За два дни неуспешни атаки в района на Николаев-Кривой Рог и други направления украинските войски загубиха повече от 1700 украински военнослужещи“, заяви той по време на брифинг.

Междувременно, руското министерство на отбраната определи действията на властите в Киев като провокации и като насочени към нарушаване на работата на мисията на МААЕ и създаване на заплаха от техногенна катастрофа в Запорожската атомна електроцентрала.

Според военния говорител Игор Конашенков, по време на поредния обстрел на територията на атомната електроцентрала от украинската артилерия на 30 август един снаряд е попаднал в сградата на комплекса за преработка на твърди радиоактивни отпадъци.

Снарядите са били изстреляни от огнева позиция на ВСУ край Никопол, на отсрещния бряг на язовир Каховка, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button