ИКОНОМИКА

The Telegraph: Тази тревожна тенденция във Франция заплашва да срине цялата еврозона

Еманюел Макрон се стреми да „рестартира“ френската икономика, като се фокусира върху развитието на частните предприятия и да започне „индустриален ренесанс“. Но нови доказателства сочат, че тези амбициозни проекти, които изглеждаха добре на хартия, са напълно провалени в действителност, пише The Daily Telegraph.

Бюджетният дефицит на Франция през 2023 г. възлиза на 5,5% от БВП, което е най-голямата стойност в развитите страни и значително надхвърля прогнозите.

Въпреки възстановяването от пандемията, провеждането на пенсионната реформа и намаляването на енергийните субсидии, страната дори не се е доближила до балансиран резултат, отбелязва изданието.

Според прогнозите на МВФ френската икономика ще нарасне само с 0,9% тази година. В същото време нивото на държавните разходи остава постоянно високо. Освен това те вероятно ще растат, предвид плановете на Макрон да харчи повече за отбрана и увеличаване на раждаемостта, твърди The Daily Telegraph, пише „Фокус“.

Париж не само повишава данъците, изцеждайки собствените си граждани, но и активно взема заеми от останалия свят. Нарастващите дългове може рано или късно да убедят глобалните инвеститори, че фискалната стратегия на френското правителство е неустойчива.

Трудно е да се определи конкретна дата, но в един момент пазарите окончателно ще загубят доверие във Франция. „И ако това се случи, ще бъде катастрофа за цялата еврозона“, прогнозира The Daily Telegraph.

ПРОЧЕТИ

Back to top button