ОБЩЕСТВО

Той сложи край на комунмизма у нас. Почина бащата на демокрацията и модерното общество

Доживя да види новата война. От този свят си отиде Михаил Горбачов

Руската държавна агенция се позовава на информация от болницата, в която се лекуваше от дълго време.

Той е издъхнал тази вечер след дълго и тежко боледуване.

Горбачов беше пръв и последен президент на СССР.

Наричаха го „бащата на Перестройката“.

Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г.

Горбачов ще бъде погребан на Новодевичовото гробище в Москва, до съпругата му, съобщава близък на семейството.

Михаил Сергеевич Горбачов е роден на 2 март 1931 г. в село Приволное, Красногвардейски район на Северо-Кавказкия край, днес – Ставрополски район, тогава в СССР, в селско семейство. Баща му Сергей е бил механизатор на трактор, а майка му Мария цял живот е работила в колхоза.

През 1955 г. Михаил Горбачов завършва юридическия факултет на Московския държавен университет Ломоносов, а през 1967 г. – задочно Ставрополския селскостопански институт, като се дипломира като агроном и икономист.

Работи за кратко в прокуратурата в Ставропол, но почти веднага преминава на работа в Комсомола.

През 1952 г. влиза в редовете на КПСС, а излиза от комунистическата партия през август 1991 г.

От 1971 до 1991 г е член на централния комитет на КПСС.

През 1978 г. го избират за секретар на ЦК на КПСС, след което пристига в Москва. Отговаря по въпросите на селското стопанство. През 1980 г. влиза в състава на политбюро, а от 11 март 1985 г. до 24 август 1991 г. е генерален секретар на ЦК на КПСС, избран на поста след смъртта на Константин Черненко. Предлага го лично външният министър на СССР Андрей Громико.

През 1985 г. е инициатор за провеждането в СССР на кампания срещу алкохола, а през 1986 г. провъзгласява политиката на гласност, в хода на която са свалени всички цензурни ограничения, обявена е свобода за средствата за масова информация, започват да се публикуват забранени до този момент художествени творби, исторически документи и др.

В същата 1986 година Горбачов за първи път използва термина „перестройка“ за обозначаване на началото на промените в страната. Горбачов подчертава, че поставя знак на равенство между думите „перестройка“ и революциия“.

Във външната политика Горбачов залага на отказа от конфронтация с държавите от капиталистическия лагер, издига като приоритет общочовешките ценности в международните отношения и курс на разоръжаване.

Взема решението за извеждането на руските войски от Афганстан, приключило през 1989 г. Същата година започва и изтеглянето на руските военни части от Източна Европа, като освен това СССР се отказва от контрола над държавите от социалистическия блок. През 1990 подписва договор с Германия за урегулиране на отношенията, вследствие на което става възможно обединението на ГДР с ФРГ.

На 15 март 1990 г. е избран за президент на Съветския съюз.

На следващата година в Ново Огарьово в обстановка на секретност се провеждат преговорите с президентите на 9 от 15 съюзни републики, сред които Украинската и Беларуската, като се подписва споразумение за създаването на съюз на суверенните държави.

Подписването е осуетено с опит за преврат, а в нощта на 18 срещу 19 август 1991, докато Горбачов е на почивка в Крим, група представители на висшето съветско ръководство сформира държавен комитет по извънредното положение. Горбачов е отстранен от власт, за да не бъде подписан новият договор между републиките, а в страната е въведено извънредно положение.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button