ЛЮБОПИТНО

Учени: Огромна опасност надвисна над Мраморно и Черно море, тичайте до спешното, ако…

Популацията на отровните компасни медузи (Chrysaora hysoscella), които за разлика от други морски видове могат да виреят в топла вода, се е увеличила в Мраморно море прекомерно. Причина е повишаването на температурите с настъпването на лятото, което прави морето идеално местообитание, предупреждава експерт. През последните години те са забелязани дори и във водите на Черно море около Босфора, съобщава „Марица“. 

Проф. д-р Мелек Ишинибилир Окяр, декан на Факултета по водни науки в Истанбулския университет, направи оценки на отровната медуза „Компас“, която обикновено живее в Атлантическия океан, но навлезе в турския залив Ердек през 2000 г. и се разпространи невероятно бързо между 2008 и 2009 г.

По думите на Окяр експертите смятат, че този вид се пренася в Мраморно и Черно море или от течения, или от баластни води на кораби.

„Както при всички медузи, този вид също има парещи капсули, които са микроскопични органи, използвани за защита от врагове и улавяне на плячката им. Ефектите при човешкия контакт са парене и сърбеж“, предупреди Окяр.

Ефектите на отровата на някои видове може да са по-силни при хора с алергии. Окяр отбеляза, че контактът с чувствителни зони като около очите, носа и устата трябва да се избягва и при никакви обстоятелства не трябва да се допуска прясна вода да докосва засегнатата област, тъй като прясната вода и душовете активират отровата.

„След като измиете контактната зона с морска вода, полейте я с амоняк или оцет. Отидете до най-близкия здравен център, за да избегнете усложнения, свързани със здравето“, добави Окяр.

Междувременно проф. д-р Мустафа Саръ, декан на факултета по морски изследвания в университета Бандърма, посочи, че нарастващият брой на този вид показва сериозното ниво на замърсяване в морето.

Според Саръ отпадъците, изпускани в моретата, увеличават количеството на неорганични хранителни вещества, като азот и фосфор, и причиняват нарастване на видовете водорасли.

„Увеличаването на водораслите води до увеличаване на животинския планктон, който се храни с тях. И това води до нарастване на видовете медузи, които се хранят със зоопланктон“, заключи Саръ.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button