МИСТЕРИИ

Учените сбъркаха с изчисления за Слънцето, още тази година…

Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на 25-ия си цикъл между януари и октомври 2024 г. Това е цяла година по-рано от изчисленията на учените. Според тях се очаква той да е по-дълъг и силен от обичайно, съобщава Meteo Balkans.

Соларните цикли представляват периоди от около 11 години, в които Слънцето достига до своя соларен минимум – период с ниска активност – по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Цикъл 25, който се очаква да завърши в края на 2024 г. е значително по-силен от последния, 24, цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и следователно – по-чести геомагнитни бурии и по-силна слънчева радиация.

Учените изчисляват соларния максимум на база исторически данни, и чрез наблюдение на слънчевите петна и движението на горещи йонизирани газове, които влияят на магнитното поле на слънцето.

Тези изчисления са важни, защото слънчевата активност има ефект върху много земни технологии, сред които енергопреносната мрежа, сателити и GPS сигнала.

Повишената активност на слънцето означава повече геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с повишена чувствителност към подобни явления.

Микроблейдинг

ИЗТОЧНИК:Учените сбъркаха с изчисления за Слънцето, още тази година…

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button