МИСТЕРИИ

Украйна към САЩ: Уволняваме Залужни!

Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни началника на въоръжените сили на страната генерал Валерий Залужни. Това съобщава Ройтерс. 

Въпросът от няколко дни . Медийни съобщения, приписвани на неназовани източници, казват, че Зеленски на среща в понеделник е предложил на Залужний нова роля, но генералът е отказал.

Въпросът за отстраняването на Залужни, който влезе в конфронтация с президента Володимир Зеленски заради военната стратегия и други въпроси, идва след контраофанзивата миналата година, при която Украйна успя да си върне само малка част от окупираните от Русия нейни територии. 

Източник, близък до канцеларията на Зеленски, каза, че двамата имат разногласия и дали да бъде проведена нова кампания за военна мобилизация. Според информацията украинският президент е против искането на командващия въоръжените сили да бъдат мобилизирани още половин милион души.

Според цитиран източник от Ройтерс уволнението на Залужни се бави, тъй като властите все още не са решили кой да го замени.

Съединените щати не са възразили срещу плановете на Киев. Белият дом е казал, че това е суверенен въпрос, по който Украйна трябва да вземе сама своето решение, посочва втори източник, пожелал анонимност.

Кремъл заяви, че следи ситуацията около Валери Залужни.

Микроблейдинг

ИЗТОЧНИК:Украйна към САЩ: Уволняваме Залужни!

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button