ИКОНОМИКА

В богата Великобритания: До 2 години 14 милиона души ще тънат в крайна бедност

Бедността във Великобритания расте заедно с бурно растящите цени на тока, храните и другите стоки и услуги. Инфлацията стопява реалните заплати. До две години близо 14 милиона души в страната ще страдат от недоимък, това пише „Дойче Веле“.

Проучване на мозъчния тръст Resolution Foundation сочи, че до 2023/2024 броят на хората в крайна бедност във Великобритания ще се увеличи значително.

В момента от нея са засегнати около 3 милиона души, а в бъдеще броят им ще се увеличи до 14 милиона. Това означава, че почти една пета от населението на Великобритания ще страда от недоимък.

Ръстът на заплатите от последните две десетилетия ще бъде заличен

Според проучването относителната детска бедност – термин, който се използва, когато родителите разполагат с по-малко от 50% от средния нетен доход – ще скочи до 33% през 2026/27 година. Основната причина за това е бързото намаляване на реалните заплати, подчертават авторите на проучването. До средата на 2023 г. реалният ръст на заплатите за последните 20 години ще бъде на практика заличен.

Потребителските цени в Европа експлодираха в резултат от руското нападение срещу Украйна и намаляването на доставките на газ. Досега в тази връзка се говореше предимно за „загуба на благосъстояние“. Британското проучване показва, че все повече хора могат да бъдат пряко засегнати и от истинска бедност.

“Великобритания преминава през най-големия спад в реалните заплати от 1977 година насам. Предстои и тежка зима, в която разходите за енергия могат да достигнат до 500 евро на месец”, казва Лалита Трай от Resolution Foundation. Перспективите са стряскащи и затова са необходими радикални политически действия, като въвеждането на енергиен пакет на стойност от десетки милиарди лири, призова Трай.

Великобритания отбеляза най-високата инфлация от 40 години

И в други европейски държави се обсъждат помощи за много милиарди. Проблемът с нарастващата инфлация вероятно ще се запази: През юли инфлацията в Обединеното кралство вече достигна 10,1%, което е най-високото равнище от 1982 година насам. В еврозоната потребителските цени също се повишиха до рекордно равнище през август.

Експертите очакват рязко повишаване на потребителски цени за британците. Представители на американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупредиха неотдавна пред „Файненшъл Таймс“, че ако цените на газа останат високи, инфлацията може да надмине 22% през следващата година. Дори при по-малко драстични сценарии Goldman Sachs очаква инфлацията в Обединеното кралство да достигне своя връх от около 15% през 2023 г. Оценката на Goldman Sachs се споделя и от голямата американска банка Citi, която също наскоро прогнозира увеличение през януари до 18%. 

От Goldman Sachs смятат, че рецесията в Обединеното кралство е неизбежна – дори и след пакетите от облекчения и други обсъждани мерки, обявени от Лиз Тръс – фаворитката в надпреварата за наследник на Борис Джонсън. 

„Лятото на стачките“

Същевременно се увеличава социалното напрежение. Служителите в британските железници настояват за значителни увеличения на заплащането, като компенсация за инфлацията, както и за по-добри трудови условия. Преди няколко дни те проведоха тридневна стачка. Следващите стачни действия са предвидени за края на септември. Стачки провеждат и служителите на пощите, на пристанищата и медиите. Британските медии вече говорят за „лятото на стачките“.

„Не можем да живеем в държава, в която началниците трупат милиардни печалби, а служителите им са принудени да се хранят в социалните кухни”, заяви Дейв Уорд, генерален секретар на Синдиката на служителите в сферата на комуникациите.

ПРОЧЕТИ

Back to top button