ИКОНОМИКА

Васил Велев: Цените на горивата у нас трябва да са най-ниските в ЕС, нещо не е наред

Основният проблем за гражданите на България е високата инфлация. Това излиза във всички проучвания. Тя е вследствие на високата цена на тока, природния газ и течните горива. Тези три компоненти трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо наводнение.

Това каза Васил Велев, шеф на АИКБ, в ефира на bTV. 

„Ако с електроенергията има решение – за бита пазара е регулиран, цената е субсидирана – за свободния пазар, за индустрията е сравнително добра цена, също с праг 250 лева, макар и по-висок от средното за Европа, докато за природния газ и течните горива ситуацията не е такава.

За течните горива така наречените неочаквани печалби на компаниите в енергетиката без наличието на парламент не може да се обсъди допълнителното им облагане“, констатира той. 

По думите му цените на течните горива би следвало да са най-ниски в ЕС, защото акцизите са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с една трета по-евтин от бренд. 

„Има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени на горивата, тоест най-малкото това трябва да ни подсказва, че не всичко е наред. Предоставиха се данни, че течните горива могат да поевтинеят с близо лев. Това са 150 милиона лева на месец. Така може да се намалят разходите и за газ, ако проработи интерконектора с Гърция от октомври. И още толкова, ако се възстановят доставките на газ пряко от „Газпром експорт“ без посредници“, обясни Велев. 

Шефът на АИКБ обясни още, че „Лукойл“ има голяма пазарна сила. Ако бъде използвана , печалбата, която не се генерира тук, а не в чужбина, защото рафинерията работи на ишлеме, този положителен ефект от конюнктурата може да се раздели не само между акционерите, но и между потребителите на компанията. Надяваме се срещата на президента да повлияе положително в тази посока, отбеляза Велев. 

„Става дума за добра воля. Ние през следващите години сме изключени от ембаргото. През цялото това време ще има един голям марж, който трябва да се разпредели между акционерите и потребителите. Компанията трябва да е заинтересована да има добри отношения в страната, в която оперира“, каза още той. 

Таванът на цените на руския газ в Европа ще има негативен ефект, изрази мнение Велев. 

„Искаме компенсациите на бизнеса да продължат и след края на годината. Искаме още МС да приеме програма за реализиране на закона през последното тримесечие на текущата година“, каза още той. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button