ИКОНОМИКА

Васил Велев посочи 2 възможности, които ще намалят цената на газа

Индустрията отчете добро първо полугодие. Това стана благодарение и на компенсациите за цените на тока, макар и закъснели. Второто полугодие започна с още по-високи цени на природния газ, което постави в затруднено положение компаниите, които го използват. Това каза пред БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За разлика от електроенергията, резултатът от тези свръхвисоки цени на природния газ отива в чужбина. Печалбите не се трупат в български компании и не могат да бъдат преразпределени, заяви той.

Настояваме да се преговаря за по-ниски цени на природния газ и смятаме, че това е възможно. Има две възможности за намаляване на цената на природния газ за потребителите, които не се изключват взаимно – пускане на интерконектора от 1 октомври и възобновяване на доставките от „Газпром експорт“.

От тези две възможности ръстът на цените може да се ограничи, като това може да спести 500 млн. лева месечно, посочи Велев.

Много е важно от 1 октомври да имаме намаляване на цената на природния газ. Много приказки се изприказваха, че „Газпром“ не е сигурен доставчик и може да врътне кранчето. Този риск може да бъде избегнат с надвземена на количества газ, които да бъдат използвани, ако доставките бъдат спрени, коментира Васил Велев.

По думите му подновяването на преговорите с „Газпром“ е „безалтернативно, защото се измерва със стотици милиони месечно“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button