ИКОНОМИКА

Вече се случва: Европейците се къпят със студена вода, на тъмно, с намалени климатици

По-студени душове взимат европейците. Офисите в ЕС намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението. Целта на всички е една – да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише Bloomberg News.

Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление.

Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15% през тази зима, ако Русия – която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС – спре кранчето.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки:

– Забрана за отопление на частни плувни басейни;

– преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

– понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

– забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

Във Франция пък част от мерките са свързани с изключване на светещите реклами на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване.

В Италия до дни се очаква нов план за намаление на потреблението на електоенергия.

Според италианските медии планът включва удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия.

Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор.

Швеция залага на подобряване на енергийната ефективност, а Дания вече постигнала намаляване на потреблението на газ с 15%.
 

ПРОЧЕТИ

Back to top button