ОБЩЕСТВО

ВИДЕО показа как водната стихия откъсна от света 6 села в Кърджалийско

Проливните дъждове в област Кърджали откъснаха за денонощие няколко населени места в община Ардино. Към момента ситуацията е спокойна, а частичното бедствено положение е отменено, предава Бг он Ер. 

В неделя придошлата река Арда заля и остави откъснати от света 6 села в община Ардино. Достъпът до тях е възстановен, а моста край село Китница вече е проходим.

Заради бедствието обаче един от работниците от местната водноелектрическа централа остава в станцията цяло денонощие.

„60 часа съм стоял там. Вчера сутринта съм звънял на 112 и те записаха сигнала. Айде аз както и да е, но там има стари хора, ами ако стане нещо с тях“, разказва Фахретин Халил.

Това не е първото наводнение с такива мащаби в района. През декември 2021 година придошлите води на Арда отнасят въжения мост и отново заливат другото съоръжение. 

Единственото разрешение на проблема в района е изграждане на съвсем ново съоръжение. 

„Процесът трябва да тръгне с проектиране. Не може с количествено-стойностна сметка просто да се искат пари от „Бедствия и аварии”. Трябва да се търси цялостно проектиране на мост“, категоричен бе областният управител Даниел Делчев.  

След интензивните дъждове ситуацията в област Кърджали се нормализира. Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ са повишили нивата си, но няма опасност от преливане.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button