ЗДРАВЕ

Витамин D помага за намаляване на депресивните симптоми

Ново проучване е изследвало ефекта на добавките с витамин D върху депресията. Изследователите са установили, че добавките с витамин D имат малък до умерен ефект върху депресивните симптоми при възрастни хора. Резултатите показали, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи ефектът от комбинирането на витамин D със стандартното лечение на депресията, пише в своя статия сайтът medicalnewstoday.com.  

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 5% от възрастните хора в света живеят с депресия.

Въпреки че няма окончателно лечение за депресията, симптомите често могат да бъдат овладени чрез психотерапия и антидепресанти, отпускани по лекарско предписание. Предишни изследвания са изследвали причинно-следствените връзки между витамин D, възпалението и депресията.

Например, проучване от 2013 г. свързало ниските нива на витамин D с депресията. Друго проучване от 2011 г. предположило, че нивата на витамин D могат да помогнат за регулиране на възпалението, което е свързано с депресията. Въпреки това систематичните прегледи и мета-анализите, изследващи връзката между нивата на витамин D и депресията, дали смесени резултати. 

Но в ново проучване е бил направен систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания (RCT), които изследвали ефикасността на добавките с витамин D за намаляване на депресивните симптоми, в сравнение с плацебо.

Изследователите са установили, че добавките с витамин D, равни или надвишаващи 2000 индивидуални единици (IUs) на ден, могат да помогнат за намаляване на депресивните симптоми, въпреки че са отбелязали, че резултатите им са с „много ниска степен на сигурност“. Изследването е публикувано наскоро в „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“.

За целите на проучването изследователите са разгледали историята на заболяването на 53 235 души. Те са разгледали данни, включващи възраст, нива на витамин D в началото и след лечението, както и сведения за депресивни симптоми. 

Както стана ясно, изследователите са установили, че добавките с витамин D имат малък до умерен ефект върху депресивните симптоми. Размерът на ефекта е бил малко по-голям при хората с изходни нива на витамин D под 50 наномола на литър (nmol/L) – границата за ниски нива на витамин D – отколкото при тези с нива на витамин D над този праг в началото. Изследователите също така отбелязали, че докато дозите до 2000 IU дневно са имали малък до умерен ефект, при тези, които са приемали над 4000 IU дневно, ефектът е бил по-значителен. Освен това изглежда, че приемът на витамин D има по-значителен ефект, когато се приема за по-малко от 12 седмици, в сравнение с по-продължителните периоди.

Освен това изследователите отбелязали, че приемът на добавки с витамин D е повлиял положително на 1116 души, диагностицирани с голямо депресивно разстройство (MDD), известно също като клинична депресия. Добавките с витамин D са повлияли положително и на депресивните симптоми сред 407 души с перинатална депресия.

При пациентите, които са използвали антидепресанти заедно с добавките с витамин D, са наблюдавани малки, но статистически значими положителни ефекти. Те обаче установили, че плацебото е малко по-полезно от добавките с витамин D в подгрупа от здрави хора, без диагноза клинична депресия. 

На въпроса как приемът на витамин D може да е свързан с възпалението и депресията, д-р Моник Аукоин, ND, MSc, лекар натуропат и старши научен сътрудник в Канадския колеж по натуропатична медицина, който не участва в проучването, казва: „Точният механизъм на въздействие на витамин D върху мозъка и психичното здраве не е ясен. Има доказателства, че витамин D може да модулира или балансира частите на имунната система, участващи във възпалението“. 

Д-р Аукоин добавя, че все повече доказателства сочат, че психичните разстройства могат да бъдат свързани с повишено възпаление в организма и че намаляването на нивата на възпаление може да има терапевтична полза. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button