ЛЮБОПИТНО

Внимание, шофьори! Тази проста грешка може да ви струва книжката за 6 месеца

Аварийните светлини са предупредителен сигнал. Основната му задача е да предупреждава или привлича вниманието на другите участници в движението. Той играе важна роля за осигуряване на безопасността на движението. У нас обаче най-често се използва при „неправилно паркиране“.

И за да благодарите на друг участник в движението, че ви е пропуснал да минете пред него. Има обаче и други ситуации, за които, аварийните светлини са предназначени.

Много шофьори, както вече споменахме, използват аварийна светлинна сигнализация при паркиране в забранени зони. Това се прави, за да изглежда това спиране като принудително и да се предотврати получаването на глоба. Принудителното спиране обаче е спиране на движение поради техническа неизправност на автомобила или опасност, а не спиране за лични нужди на водача, информира Automedia.

Законът обаче позволява използването на аварийни светлини само в определени случаи. Алармата за аварийна светлина трябва да бъде включвана само при тези случаи:

– при принудително спиране на пътя;

– при спиране по искане на полицейски служител;

– поради заслепяване на водача от фарове;

– при управление на МПС с технически неизправности;

– на теглено превозно средство;

– при рязко спиране на пътя;

– при авария.

Ако превозното средство не е оборудвано с аварийна светлинна сигнализация или тя е неизправна (в случай на превозно средство, което се движи е с технически неизправности), водачът трябва да инсталира триъгълник или парче червен плат на превозното средство, така че да се вижда от другите участници в движението.

При нарушаването на правилата за използване на аварийна светлинна сигнализация, законът за движение по пътищата предвижда административна отговорност под формата на предупреждение или глоба. А ако тези нарушения са довели до създаване на извънредна ситуация, водачът може да да загуби шофьорската си книжка за период от шест месеца до една година.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button