ОБЩЕСТВО

Второ денонощие обстановката в карловското село Каравелово остава тежка

кадър: БНТ

Второ денонощие обстановката в карловското село Каравелово остава тежка, след като над 190 литра на квадратен метър дъжд буквално потопи къщите на хората.

За щастие, няма жертви и сериозно пострадали, но щетите от бедствието са огромни. Местните не помнят такъв потоп досега и призовават институциите час по-скоро да започнат с разчистването на тоновете кал и тиня по пътищата и домовете им, предава БТА.

На място пристигна и се срещна с хората президентът Румен Радев, който обеща бърза държавна помощ на пострадалите.

За да огледа на място щетите и да се срещне с пострадалите хора, в селото дойде и президентът Румен Радев. А вътрешният и замеделският министър вече разпоредиха проверки дали само природата е причина за критичната ситуация в Подбалкана.

Повече от 24 часа след потопа в Каравелово хората все още нямат достъп до къщите си и не могат да започнат тяхното разчистване. Тиня и огромни дънери спират на входа 78-годишния Иван Нечков и съпругата му.

„Щеше да помете и нас, и животни, и къща. Извадихме късмет някакъв. Дойде много голяма вълна. Ей тук жената беше и я дръпна“, разказва Иван.

Евакуацията на бедстващи хора продължи и днес. Възрастна жена бе извадена от полусрутената си къща и закарана с линейка в болницата в Карлово.

„Съпругата ми е неподвижна. Не може да ходи. Дойдоха момчетата, донесоха едно корито, взеха я с коритото и по водата я изкарахме“, каза Ценко Нанков.

Дамяна и брат ѝ Тодор цял ден днес с лопати се оптиват да прокарат достъп до дома си. Малцина доброволци и екипи на Червения кръст откликнаха на призива на инстутициите за помощ.

„Такива мигове са обединяващи около хората и трябва да се помага кой с каквото може и дойдохме да помогнем с разчистване“, казва Ивайло Атанасов, доброволец.

Посетихме евакуираните, които са в болницата в Карлово. Раздаваме храна, вода. Имаме готовност за 5 хиляди човека, добави Таня Георгиева, БЧК Пловдив.

„Като че ли е време да се мисли за гражданска защита, национална гвардия, доброволчески отряди. Ако се случи на отделечено място, далеч от нашите гарнизони, възможностите ще бъдат ограничени“, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Дейността на аварийните и военните екипи на място днес проследи и президентът Румен Радев.

„Благодарение на тях при едно такова мощно наводнение нямаме жертви, нямаме и пострадали хора. Най-важното в момента е да продължи огледа на всички домове, така че да сме сигурни, че няма хора в риск, да има доставка на най-необходимото“, каза държавният глава

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button