ОБЩЕСТВО

Взривоопасни ситуации на четири места в България, намесиха се военните

Специализиран екип от състава на 2-ра механизирана бригада беше задействан на 2 октомври по сигнал за открити два 122 мм корозирали осколъчно-фугасни снаряди с повредени взриватели. Боеприпасите са намерени в землището на с. Ясеново, община Казанлък. При спазване на мерките за безопасност снарядите са транспортирани и унищожени в района на Учебен полигон „Люляк“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес в района на същия полигон военнослужещи от 2-ра механизирана бригада унищожиха и 4 стари ръчни силно корозирали гранати, открити вчера при извършване на строителни дейности в необитаема къща в с. Блели бряг, област Стара Загора.

В 16.52 ч. днес е задействан и специализиран екип от 91-ви инженерен батальон по сигнал за невзривен боеприпас, открит при изкопни работи за реконструкцията на ж.п. мрежа в индустриалната зона на ж.к. „Тракия“ Пловдив. На място военнослужещите са установили, че това е силно корозирала ръчна граната. Боеприпасът е транспортиран за съхранение и последващо унищожаване.

В 18.42 ч. същият екип е получил задача да идентифицира и изземе метален предмет, открит при изкопни работи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив. Военнослужещите от 91-ви инженерен батальон на място са установили, че това е 100 мм артилерийски снаряд с взривател и са го иззели. Двата боеприпаса, намерени в Пловдив, ще бъдат унищожени утре в безопасен район.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button