ОБЩЕСТВО

Зеленски разкри кое секретно оръжие защитава Киев от набезите на руската армия

Водата се превърна в тайно оръжие, което помогна на украинците да спрат руската армия в района на Киев и да защитят столицата. 

Това написа вън Фокус президентът на Украйна Володимир Зеленски, позовавайки се на видео от проекта United24.

„Под натиска на украинските войници руските нашественици бяха принудени да избягат от района на Киев. Това беше улеснено от друго тайно оръжие, което помага на украинските войници да защитават тези земи от вражески нашествия в продължение на няколко века“, пише Зеленски.

Видеото е посветено на река Ирпин, чиито води попречиха на руснаците да стигнат до Киев в началото на пълномащабната инвазия. Руските въоръжени сили съсредоточиха 107 батальонни тактически групи на границите с Украйна, а на 24 февруари повече от 30 хиляди войници и хиляди бронирани машини напреднаха от Беларус през Чернобил, надявайки се да превземат столицата на Украйна за три дни.

За да спрат нашествениците, на втория ден от нахлуването украинските власти взривиха язовир на Ирпен и реката, бликаща през повредените шлюзове, наводни около 13 000 хектара земя, включително село Демидов, на 35 км северно от Киев. Според партизаните нивото на водата се е покачвало с около метър на ден, така че оборудването на въоръжените сили на Руската федерация не е могло да напредне по-нататък. Окупаторите търсеха начин за преминаване, което даде на украинските войски достатъчно време да се прегрупират, да подготвят артилерия и да създадат две отбранителни линии около Киев.

„Водата се превърна в оръжие за защита“, каза министърът на отбраната Алексей Резников.

Всички мостове през Ирпин бяха разрушени, така че руснаците трябваше да изградят понтонни прелези. В същото време руските войски се превърнаха в относително лесна мишена за Въоръжените сили на Украйна. В резултат на това руската армия трябваше да се оттегли от района на Киев, губейки една трета от военната техника и голямо количество жива сила.

Авторите на видеото обърнаха внимание на факта, че първата отбранителна линия, издигната в първите дни на нахлуването, съвпада с отбранителната линия, създадена през 1941 г. за задържане на войските на нацистка Германия. Тогава СССР подготви много минни полета по бреговете на река Ирпен, което помогна да се задържи два месеца. И още по-рано, по времето на Киевска Рус, княз Владимир Велики построява приблизително на същото място „змийски укрепления“ – отбранителна система, която предпазва от набези на номади от юг и югозапад.

На 28 март 2022 г. украинската армия освободи Ирпин от нашествениците. В чест на годишнината главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни припомни, че руските въоръжени сили са използвали там всички видове оръжие, включително авиация, но не са успели да удържат града.

През април 2022 г. кметът на Ирпен Александър Маркушин съобщи, че руските въоръжени сили са избили жителите на града. Нашествениците застрелват хора и ги смазват с военна техника, а много мъже са пленени за размяна.

Превод
 

ПРОЧЕТИ

Back to top button