ОБЩЕСТВО

МВР министърът с горещ коментар за ченгетата, спипани с подкуп, и разстрела на Божанов

Факт е, че в двама от полицаите са намерени част от банкнотите, които е предоставил гражданинът, когото те са заблудили, че е бил с наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг, след участието си в учредяването на Фондация „Ангели на пътя“, създадена от родители, загубили децата си при пътни произшествия. 

Както съобщи, по-рано стана ясно, че общо четирима полицейски служители са задържани, след като в четвъртък вечерта са поискали и получили подкуп в размер на 800 лв. от спрян за проверка водач на моторно превозно средство.

Министър Стоянов каза, че четирима полицаи са задържани – двама от „Охранителна полиция“ от Първо районно управление, двама пътни полицаи от КАТ- София. Задържаните в момента са с постановление за задържане до 72 часа. Вътрешният министър заяви, че ще бъде безкомпромисен по отношение на подобни случаи, които следва да бъдат като пример за превенция на всички останали.

Стоянов не пожела да даде повече подробности по случая, тъй като е в ход досъдебно производство. Той не отговори на въпроса дали полицаите са част от група. Той обаче каза, че обикновено, когато патрул на охранителна или териториална полиция работи по линия на КАТ и, когато има съмнение за шофьор, евентуално употребил алкохол и наркотици, полицаите имат право да извикат „Пътна полиция“, които са компетентни да изследват дали лицето има наличие на забранени субстанции в кръвта.

Стоянов увери, че процесуиално-следствените действия са извършени максимално бързо. „Имам леки забележки към дирекция „Вътрешна сигурност“. Не бива да реагираме само и единствено, когато има подаден сигнал от гражданин“, каза министърът.

Той подчерта, че работата на дирекцията е предимно оперативна и следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи, без да е необходимо да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал. Те трябва да заработят много активно в тази посока, заяви Калин Стоянов. 

На въпрос за убития преди дни в София Мартин Божанов министърът каза, че пети ден от убийството се работи много активно, денонощно, на 100%. Събират се факти и доказателства, които на момента следва да се анализират и да бъдат прикрепени или отхвърлени към версиите, които са изведени, посочи Стоянов и допълни, че има много работа по този случай.

„Считам че колкото по-малко говорим, толкова по-голяма е вероятността да задържим извършителя“, каза министърът. Той допълни, че Божанов реално е действал като посредник и е решавал и създавал проблеми на граждани със съдебната система. Повече подробности по случая вътрешният министър отказа да даде, за да не попречи на разследването.

Трябва да бъде умишлено престъпление, когато има причинена смърт на пътя с наличие на алкохол или наркотици, или убийство на пешеходна пътека, или с превишена скорост“, коментира още министърът на вътрешните работи. 

„За тези осем-девет месеца МВР прави малки, но сигурни крачки по пътя към победата с войната на пътищата“, заяви Стоянов и добави, че за случващото се по пътищата са отговорни множество министерства и институции.

„Засилихме изключително много контрола по пътищата. Единият от критериите, по които оценявах директорите на областните дирекции, беше броят на бързите досъдебни производства за установени шофьори, управляващи при наличието на алкохол или наркотици. Голяма част от дирекциите значително вдигнаха резултатите за установени шофьори с наличие на алкохол или наркотици в кръвта“, коментира министърът.

По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. Той отбеляза, че е много е важно да се събират глобите, както и че системата за сигурно електронно връчване на електронни фишове и наказателни постановления също е ефективна.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button