ОБЩЕСТВО

Невиждано в България – покупка на къща в затворени комплекси на етап, в който дори още няма разрешително

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.2% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора ( 8.2%), следван от градовете Бургас ( 6.

3%) и Варна ( 1.7%).

Намаление е регистрирано в град Пловдив (-0.5%) и град София (-0.1%), съобщава на сайта си Националния статистически институт (НСИ).

Търсенето, което беше по-слабо през последните две тримесечия на миналата година, вече го няма. Отчитаме събуждане на купувачите, като че ли лека-полека останаха на заден план. Kупувачите на жилища вече не са толкова ентусиазирани и не бързат с покупките – анализират и правят повече проучвания“, каза Ивайло Митев, управител на Idea Home на  Residential Forum 2024, който се организира от „Градът Медия Груп“.

„Миналите политически кризи телефоните залъкваха, но вече хората свикнаха. Динамиката е много голяма. Отчитаме дори нещо невиждано на нашия пазар до момента – покупка на къща в затворени комплекси на етап, в който дори още няма разрешително“, споделя Невена Стоянова, цитирана от Economic.bg.

Банките в България също са на мнение, че има перфектни условия за развитие на жилищен пазар и няма дори наченки на „балон“.

В тази връзка всички участници в конференцията се обединиха около мнението, че с подобряване на предлаганите продукти, липсата на готови нови жилищни единици и предстоящите изисквания за зелен преход, които ще се отразя и в сектор „Строителство“ – цените ще продължават да растат.

Чу се дори и една нестандартна теза, че с приемането на еврото България ще привлече вниманието на фондовете.

Тяхната цел е да купят една цяла сграда. По този начин се намалява предлагането на жилища, което ще увеличи още повече цените“, каза Тома Стайков, основател, Delta 3 Real Estate TM и фондация „Делта Анализи“.

Според него по този начин българският жилищен пазар ще заприлича много на американския, където хората масово живеят под наем, защото не могат да си позволят покупка на жилище.

ПРОЧЕТИ

Back to top button