ЛЮБОПИТНО

Спомени от соца: Тези СНИМКИ от НРБ се оказаха голяма лъжа!

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко „хубав, евтин, уреден и спокоен“ е бил животът в Народна република България (НРБ).

Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да изобразяват живота у нас в епохата на социализма, всъщност са от други държави и дори не отговарят на желания период.

Спомен от соца се оказа огромна лъжа! Тази СНИМКА го доказва

Куриозен е случаят със споделяна стотици пъти снимка, която би трябвало да илюстрира „вкусен топъл обяд в работнически стол през социализма“.

Всъщност фотографията е от болница в Сараево от 2019 г. и е използвана за статия, в която пациенти се оплакват от лошата храна в лечебните заведения в столицата на Босна и Херцеговина (виж двата скрийншота по-долу).

Споделена над 1400 пъти фотография, която трябва да илюстрира „поколение, което никога няма да се върне“, всъщност показва деца от село край Вроцлав. С помощта на обратно търсене снимката може да бъде открита в цветен вариант в полски специализиран сайт, макар и с дата 1982 г.

В една от носталгичните Фейсбук групи наскоро е публикувана снимка, която би трябвало да показва щастливото детство през лятото на село у нас в миналото.

Снимката отново умишлено е направена чернобяла и ретуширана, но пак с помощта на обратно търсене на изображение се вижда, че тя всъщност е цветна. Търсенето води до вече неактивен австралийски сайт, на който снимката се виждат с дата 9 април 2013 г.

Децата може да бъдат видени и в клип в YouTube на същата австралийска организация. Проверка на метаданните на кадъра показва, че той е заснет на 24 януари 2013 г.

Фотография (виж скрийншота по-долу), която също трябва да илюстрира хубавия живот на село в миналото в България, пък се използва само от сайтове и социални мрежи в Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония.

Колкото до колата на снимката по-долу, тя е германска. Човекът на волана е конструкторът на миниавтомобила Ервин Химер, уточнява БНР.

A снимката на жената зад бара (виж по-долу) e направена в Унгария, както може да се види тук, където са публикувани фотографии от Fortepan – общественият фотоархив на Унгария.

Кадърът в публикуваната в българска Фейсбук група е изрязан, така да не се вижда надпис на унгарски в горния десен ъгъл, както и бутилките на заден план.

ПРОЧЕТИ

Back to top button