ЛЮБОПИТНО

Тайната на българите пада скоро: Взимат ни кръв, а ДНК-то ще разкрие куп мистерии

Повече от 400 доброволци от София и Пловдив са се включили в пилотната фаза на мащабния проект „Геномът на България“, който се реализира от медицинските университети в двата града и Европейската научна инфраструктура за биобанкиране.

Информацията от проекта ще се използва в научни изследвания, свързани с генетични заболявания, редки и онкологични болести, социално значими заболявания като диабет, сърдечно-съдови, невродегенеративни и дори инфекциозни болести. С участието си в него нашата страна ще се нареди сред държавите, ползващи последните достижения на световната наука.

От събраните доброволни кръвни проби ще бъде изолирана ДНК, която да бъде прочетена изцяло, за да се открият всички вариации в генома на участниците, уточнява БНР.

Това ще помогне за оформяне на колективния български геном като в първия етап се планира да се изследват общо 1000 пълнолетни български граждани.

Доброволците в проекта реално помагат за развитието на медицината у нас и в Европа. Чрез него ще се изследва как ДНК-то ни влияе на нашето здраве, какъв е рискът от развитие на различните генетични заболявания, кои варианти в нашия геном определят как българите усвояват различни лекарства, към какви заболявания сме по-предразположени и към кои имаме вродена устойчивост, кои терапии биха били ефективни при всеки участник и кои не толкова?

Българският екип на инициативата включва учени от Медицински университет – София и Медицински университет – Пловдив. Биологичен материал от доброволците се събира в лабораториите на двата университета, а Центърът по молекулна медицина към МУ-София ще извърши геномното секвениране, тоест пълното разчитане на генома обработката и съхранението на данните.

ПРОЧЕТИ

Back to top button