ИНЦИДЕНТИ

Четирима сеизмолози в един глас вещаят апокалипсис в Турция

След първата годишнина от опустошителните земетресения с център Кахраманмараш, станали на 6 февруари 2023 г., множество трусове продължават да се случват в Турция.

Вчера сутринта гражданите бяха стреснати и излязоха в снега по улиците, подплашени от серия от 4 земетресения в рамките на половин час, като най-голямото беше с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер в район Юксекова на окръг Хакари, в Югоизточна Турция.

В последно време земетресенията в района зачестиха.

 

На 2 февруари отново в Хакяри беше отчетен трус от 4,4 по Рихтер. 

На 31 декември отново в Юксекова, окръг Хакяри серия от силни земетресение с магнитуд 4,4 , 3,5 и 4,5 по Рихтер разлюля района в интервал от половин час.

За първи път четирима известни турски сеизмолози издадоха общо предупреждение за опастност от силно земетресение в района на Хакяри. Професорите Ахмет Йовгюн Ерджан, Окан Тюйсюз, Наджи Гьорюр и Доган Перинмек заявиха, че земетресение с магнитуд 7 ще се случи в Хакяри.

Сеизмологът проф. д-р Ахмет Йовгюн Ерджан направи забележителна публикация в социалните мрежи, като подчерта, че очаква мощно земетресение в района. „Четирима сеизмолози, включително и аз, се съгласихме за първи път, че се очаква земетресение около 7 по Рихтер в района на Хакяри, в Югоизточна Турция.

Ето защо Градската трансформация на Хаккари трябва да бъде ускорена с приоритет към най-рисковите сгради в областта.“

ПРОЧЕТИ

Back to top button