ОБЩЕСТВО

Forbes: Въздушно-десантна бригада на ВСУ прилича на германска танкова бригада от 1985 г.

Отделните десантно-щурмови сили на Украйна преобразуват една от най-старите си бригади в германска танкова бригада. Forbes пише, че 25-а въздушнодесантна бригада на снимката е обявила, че е започнала превъоръжаване с германски танкове Leopard 1A5.

Преди това бригадата започна да приема на въоръжение бойни машини на пехотата Marder, които също се доставят от Германия.

„С излишъка от германски танкове и германски бойни машини на пехотата 25-а бригада – една от първите десантно-щурмови части от началото на 90-те години – все повече прилича на бригада на германската армия от средата на 80-те години“, се отбелязва в материала.

Анализаторите смятат, че новата техника, която замени останалите съветски бойни машини, също значително натоварва 25-а бригада, пише „Фокус“.

Това не трябва да е изненадващо. Въпреки че украинските въздушнодесантни части исторически са били обучавани да се разполагат по въздух и дори с парашут, те почти са спрели традиционните въздушнодесантни операции в навечерието на по-широката война на Русия с Украйна, която започна през февруари 2022 г. Ясно е защо.

Русия не контролира въздуха директно над фронтовата линия от 1000 километра, както и Украйна. ПВО прави изключително опасно хеликоптерите и военните самолети от двете страни да действат над височини на върха на дърветата.

Масовото разполагане на парашутисти дори не се коментира, тъй като „руските парашутисти се научиха по трудния начин, когато се опитаха да извършат въздушно нападение над Киев в първите дни на войната“, пишат журналистите.

Според тях украинските десантни бригади вече са механизирани бригади, макар и с уникален агресивен характер.

Най-новата 82-ра отделна десантно-десантна бригада може би е била пионер в тази механизация, когато е била оборудвана с бойни машини на пехотата Marder и произведени във Великобритания танкове Challenger 2.

82-ра бригада е на юг и помага на съседни части да държат градовете, освободени от Украйна в района на Запорожие миналото лято. Междувременно 25-та бригада е южно от Купянск на изток, помагайки да се удържи линията срещу нарастващите руски сили.

„Има признаци, че след провала на офанзивата при Авдеевка, руските войски в Украйна планират да атакуват Купянск, по-на север. Руската 1-ва гвардейска танкова армия попълва полкове и танкове и се преразпределя, очевидно за предстоящата офанзива“, се казва в статията.

Анализаторите смятат, че първият голям бой на 25-а бригада с немска техника ще бъде отбранителен.

„Вероятно е добре за бригадата. 40-тонните четириместни танкове Leopard 1A5 имат добра оптика и ефективни 105 мм оръдия. Това, което нямат, е много броня, която вероятно ще им е необходима, за да оцелеят при атака“, отбелязват експертите.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button