ОБЩЕСТВО

Мощен украински ракетен удар с Storm Shadow порази големия руски десантен кораб “Новочеркаск“ ВИДЕО

Украйна извърши въздушна атака срещу Феодосия в Крим. Това съобщи командирът на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук днес, цитиран от „Ройтерс“.

Назначеният от Русия губернатор на Крим каза, че нападението е предизвикало пожар в пристанищната зона на града.

Командирът написа в Telegram, без да предостави доказателства, че атаката е унищожила голям кораб на руския флот – десантния кораб Новочеркаск.

„Флотът в Русия става все по-малък и по-малък! Благодаря на пилотите от ВВС и на всички замесени за филигранната работа!“ каза Олешчук.

По-рано днес Сергей Аксьонов, назначеният от Русия губернатор на Крим, каза само, че украинската атака е довела до пожар в пристанищната зона на града, който е бил незабавно овладян.

„Всички съответни служби за спешна помощ са на място“, каза Аксьонов в Telegram. Жителите на няколко къщи ще бъдат евакуирани.

Кадри, публикувани в няколко международни новинарски издания в Telegram, показват мощни експлозии и пожари над пристанищен район.

„Не трябваше да идваме тук, тук летят отломки… Не е за вярване“, се чува зад кадър.

Също така анализаторът от Остин Оливър Александър показа в социалната мрежа X как изглежда „Новочеркаск“ след удара.

Мащабът на експлозията на кораба „Новочеркаск“ е впечатляващ. Вече предпазливо се намеква какво е могло да предизвика подобна детонация в съобщения в Оперативно командване „Юг“ и и на Военновъздушните сили на Украйна.

По-конкретно Наталия Гуменюк намекна, че Русия може да транспортира определен „коледен подарък“ на „Новочеркаск“, тъй като в настоящата война тя използва големи кораби като средство за логистика. Говорителят на Южната групировка войски на ВСУ допълни, че експлозията е била толкова мощна, че „други обекти, включително военни, като кораб и лодка, също са били повредени“.

Говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат поясни, че базираният в пристанището на Феодосия руски десантен кораб „Новочеркаск“ е бил поразен с няколко ракети Storm Shadow/SCALP с голям обсег на действие, изстреляни от украински Су-24, съобщават УНИАН и изданието „Страна.ua“.

По думите на Игнат руските военни са в състояние да свалят подобни ракети, но противовъздушната им отбрана може да бъде заобиколена с помощта на „определени тактики и добри западни оръжия“. Съгласно представената от него информация експлозията на плавателния съд е показала, че на борда му е имало боеприпаси, а самият кораб едва ли ще може да бъде ремонтиран.

Междувременно Русия официално обяви, че десантният ѝ кораб „Новочеркаск“ е бил поразен от Украйна в Черно море днес, предаде Ройтерс. Освен това Москва съобщи за един убит човек и двама ранени при украинската атака срещу пристанищния град Феодосия на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Руското министерство на отбраната информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в резултат на нанесените удари корабът „Новочеркаск“ е бил повреден. Според ведомството двата Су-24, с които украинците са нанесли ударите по плавателния съд, са били свалени на около 125 километра североизточно от Николаев – информация, която военните на Киев опровергаха. 

Информацията за жертвите е на назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

„В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен“, написа той в приложението „Телеграм“, като увери, че експлозиите са спрели и „пожарът е овладян“. Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат „евакуирани жителите на няколко къщи“.

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара – Айвазовската.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е получил доклад от министъра на отбраната Сергей Шойгу за атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу пристанището на Феодосия, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Шойгу е докладвал на Путин за щетите по големия десантен кораб „Новочеркаск“.

„Министърът на отбраната Шойгу докладва на Владимир Путин за атаката на ВСУ срещу Феодосия и повредата на големия десантен кораб „Новочеркаск“, уточни Песков.

На този фон Украйна бе атакувана късно в понеделник и рано сутринта във вторник с руски бойни дронове. Това съобщиха от командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

В 22:22 часа военните съобщиха за заплаха от атакуващи дронове за Херсонска област. Жителите на Днепропетровска област, Кировоградска област и Черкаска област бяха предупредени за въздушната опасност.

Около полунощ във вторник и в Николаев са чули експлозии.

Украинските власти не съобщават за щети и жертви, но призовават жителите да не напускат убежищата.

В същото време, Киев отрече руските твърдения, че селото Маринка е било превзето. 

Президентът Володимир Зеленски в последното си обръщение изрази задоволство от украинските успехи на фронта. 

Рано тази сутрин стана ясно, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила през изминалата нощ 13 от изстреляните от руските сили по украинска територия 19 дрона, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на военновъздушните сили на Украйна.

ПРОЧЕТИ

Back to top button