КРИМИНАЛНИ

Нидерландци в дъното на страшна крими схема у нас

Трима поданици на Кралство Нидерландия и мъж от Разград ще бъдат съдени по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище във връзка с разкрита през август 2023 година голяма и модерна лаборатория за производство на прекурсори, използвани за синтез на синтетични наркотични вещества.

А.К. (57 г.) и М.Х. (70 г.) са предадени на съд за това, че в периода от месец септември 2022 г. до август 2023 г. в град Разград и в село Врани кон, община Омуртаг, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително и с цел разпространение, в съучастие с М.

Б. (37 г.) и Й.С. (49 г.), произвели и държали прекурсори.

Също така те са държали материали и съоръжения, използвани за синтез на прекурсори за производство на високорискови наркотични вещества. М.Х. ще отговаря и за държане с цел разпространение на 16,51 грама екстази с цел разпространение.

М.Б. и Й.С. са обвиняеми за това, че на 19 август 2023 г., произвели и държали прекурсори и държали материали и съоръжения за синтез на синтетични наркотични вещества.

Операцията, при която четиримата са задържани през август 2023 година, е реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура – Търговище от служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ при МВР.

В село Врани кон, община Омуртаг, в отдалечена от населеното място стара стопанска постройка, е разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Вътре е установена изградена инсталация за целите на производствения процес, както и битови помещения, пригодени за живеене.

Двама от обвиняемите – М.Б. и Й.С., са задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. В помещенията са намерени съдове с прекурсори. Общото количество иззети вещества от изградената лаборатория е 1271,40 литра химични вещества, използвани в производството на синтетична дрога.

Другите двама мъже – А.К. и М.Х., са задържани в домовете им, съответно в бургаско село и в град Разград. За тях в хода на разследването е установено, че са се познавали през продължителен период от време и познанството им се базирало на общи техни интереси, свързани с наркоразпространието. А.К. е осъждан в родината си Нидерландия именно за такива престъпления.

57-годишният мъж и 70-годишният му приятел са хората, които реализирали всички действия по организацията на работата и оборудването на лабораторията за синтез на наркотични вещества.

Те започнали своята дейност още през 2022 година с избирането на терен и помещение, като това били стари стопански постройки край село Врани кон в община Омуртаг, достъпът до които бил ограничен.

Последвало закупуване на оборудване и доставянето му до България, инсталирането му и осигуряване доставки на химични вещества, необходими за производството на прекусрори, а в последствие и на високорискови наркотични вещества.

За целите на фактическото протичане на синтез в лабораторията били необходими работници, така наречените „готвачи“. Такива били ангажирани чрез интернет обява от Кралство Нидерландия – обвиняемите М.Б. и Й.С., които не се познавали до този момент.

Така през август 2023 година вече били налични всички необходими условия за започване на същинската работа на лабораторията – материали, суровини, оборудване, съдове за съхранение, помощни средства, технологии и работници. На 19 август, рано сутринта, се извършвал процес на синтез на прекурсори, когато била реализирана специализираната операция по задържането на четиримата.

Ако бъдат признати за виновни четиримата мъже могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за срок от три до дванадесет години и „глоба“ в размер от 20 000 лева до 100 000 лева.

А за държането на екстази с цел разпространение М.Х. може да бъде осъден със затвор за период от две до осем години  и да му бъде наложена глоба от 5000 лева до 20 000 лева.

ПРОЧЕТИ

Back to top button