КРИМИНАЛНИ

Нови шокиращи разкрития за българите, източили милиони на Острова, заведение в Пловдив е…

Нови разкрития за българите, извършили най-мащабната схема за източване на помощи във Великобритания.

Тарторът на групата, използвала социалната система на Острова „като банкомат“, има бизнес в България. Той е сред собствениците на едно от най-известните заведения в центъра на Пловдив.

На вратата за контакт е дадено името на Гюнеш Али.

Според управителя на заведението, то се управлява от братовчед на Али. Оказва се, че в Пловдив живее и друг от обвиняемите за източването на социалната система на Великобритания.

Гюнеш Али е на 34 години. Във Великобритания живее отдавна, а българският му адрес е в Пловдив. Справка в Търговския регистър показва, че участва в управлението на фирма, регистрирана през 2022 година. Съдружник е с още двама души. Али е с най-голям капитал. Седалището на фирмата е в центъра на Пловдив. Тук е и офисът на дружеството.

Заведението, което се намира в същата сграда в центъра на Пловдив, се управлява от фирмата, в която участие има и Гюнеш Али. Орхан Джагдънлъоглу, съдружникът на Гюнеш, твърди, че не го е виждал от години и макар по документи да е част от фирмата, реално не я ръководи.

Управителят на заведението  казва, че никога не е виждал Гюнеш Али.

„Управлява братовчед му. От година съм тук и не съм го виждал“, каза пред bTV Атанас Плачков, управител на заведението.

Адресът в Пловдив, който Гюнеш Али е давал за контакт с него, е в тази къща в Пловдив, а съседи казват, че до скоро там са живели майка му и брат му. Днес тя е необитаема.

Хората наоколо разказват и самият Гюнеш Али идвал тук, но оставал в друга кооперация. Днес част от семейството му е в Англия. В схемата на острова Али, оказва се, не е единственият с адрес в Пловдив.

Българският адрес на 52-годишната Цветка Тодорова е в блок в Пловдив близо до кв. „Столипиново“.

Петимата българи са обвинени в източването на 54 милиона паунда. Според прокуратурата на Острова между 2016 г. и 2021 г. са подали над 6000 фалшиви заявления за помощи. При обиските разследващите са открили пакети с пари в брой, а в телефоните им са намерени видеа, показващи кадри от луксозния им начин на живот.

ПРОЧЕТИ

Back to top button