ОБЩЕСТВО

Германците попариха лошо украинците за още оръжия, казаха им го в очите

Мнозинството от хората в Германия смятат, че германските оръжейни доставки за Украйна означават, че тяхната страна участва във войната. Това предаде БТА, цитирайки ДПА.

Социологическо проучване, проведено от института „Югав“ по поръчка на германската новинарска агенция, показва, че 51 процента от запитаните са съгласни с това становище, а само 37 на сто са несъгласни.

Експертите по международно право са на мнение, че доставянето на оръжия на страни, които водят война, не прави доставчика участник във войната, без значение какви са оръжията.

Въпреки това Русия смята западните съюзници на Украйна за участници във войната.

След пълномащабното руско нахлуване в Украйна преди година германското правителство е одобрило доставката на оръжия и друго въоръжение за Украйна на стойност около 2,6 милиарда евро

Според неотдавнашна статистика на Института за световна икономика в Кил Германия е на четвърто място по оказване на военна помощ за Украйна след САЩ, Великобритания и Полша. Но като се има предвид размера на военната помощ, съотнесен към брутния вътрешен продукт, Германия е изпреварвана дори от по-малки страни, особено от тези в Източна Европа.

Една година след началото на войната хората в Германия са по-скоро скептични към оръжейните доставки. Четиридесет процента са на мнение, че Германия изпраща твърде много оръжия на Украйна, 22 процента мислят, че помощта е твърде малка, а 23 процента смятат, че тя е съвсем правилна като обем.

Що се отнася до планираната доставка на танкове „Леопард 2“, 44 на сто са на мнение, че това е грешка, а 41 на сто мислят, че този ход е правилен. Германското правителство иска да доставки първите 18 танка във военната зона до края на март.  

Германските потребители в Twitter се подиграха на думите на заместник-министъра на външните работи на Украйна Андрий Мелник за следващия план на Киев да завземе Крим. 

В поста си украинският дипломат пише, че без превземането на Крим от Украйна „няма да има траен мир в Европа“. Той изрази увереност, че въоръжените сили на Украйна са способни да постигнат тази цел през 2023 г., във връзка с което поиска да бъдат доставени всички необходими оръжия, включително бойни самолети и ракети с голям обсег.

„Слава Богу, Крим вече е освободен!“, отбеляза един от Twitter потребителите и допълва: „Вероятно трябва трезво да оцените възможностите си, защото няма да завладеете Крим – можете да сте сигурни в това. И нито една западна страна няма да ви подкрепи за това“.

„Крим винаги е принадлежал на Русия, той беше незаконно даден на Украйна“, уточнява друг онлайн потребител..

„Крим вече не иска да е към корумпираната Украйна. Така че спрете да пишете такива глупости“, сподели мнението си друг.

„И всичко това е сериозно, без сляпа вяра и лозунги за постоянство: откъде идва тази увереност? Украйна губи все повече и повече всеки месец. Дори и да въведем още няколкостотин танка и изтребители, нищо няма да се промени. Но вие свеждате всичко до Крим“, възмутиха се други германци в коментарите.

„Все още искате да ни завлечете в бездната“ – негодува друг жител на Германия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button