ИКОНОМИКА

Инфлацията в Германия с близо 50-годишен рекорд

Годишната инфлация в Германия се е повишила до 7,9 на сто през август, връщайки се към най-високото равнище от близо половин век, след като се понижи през предходните два месеца, сочат официални данни, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Инфлацията във водещата европейска икономика първоначално удари 7,9 на сто през май – най-високото равнище от зимата на 1973-1974 година, когато цените бяха тласкани нагоре от петролна криза, преди да се свие обратно до 7,5 на сто през юли. Предварителните данни на Федералната статистическа служба, публикувани днес, обикновено остават непроменени в окончателния доклад две седмици по-късно.

Подобно на ситуацията в други страни по света инфлацията в Германия се подклажда от руската инвазия в Украйна, довела до скок в цените на електроенергията и на хранителните стоки.

 

Цените на електроенергията са нараснали с 35,6 на сто на годишна основа през август, а на хранителните стоки – с 16,6 на сто, като все още се усеща влиянието от нарушенията по веригата за доставки заради пандемията от коронавируса. 

Германия временно понижи акциза върху горивата в началото на юни и въведе свръх евтин билет, позволяващ хората да използват всички местни и регионални линии на обществения транспорт за 9 евро на месец.  Срокът и на двете мерки изтича утре (31 август). 

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) съобщи в месечния си доклад миналата седмица, че равнището на инфлацията може да се повиши до около 10 на сто през есента, въпреки че инфлационната перспектива продължава да е крайно несигурна. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button