ИКОНОМИКА

Експерти: Цените на петрола не съответстват на пазара, скоро ще има голям скок

Цените на петрола продължиха да остават в долния диапазон през новата година, тъй като опасенията относно слабите фундаментални показатели и заплахата от рецесия надделяха над геополитическите рискове.

Но стоковите анализатори от Standard Chartered казват, че петролните пазари са в по-добра форма, отколкото се смяташе досега, като играчите са твърде самоуверено игнорират политическата съставляваща на цената.

Всичко това ще доведе до факта, че много скоро пазарът ще стане „реален“, съответстващ на ситуацията, което от своя страна ще означава бързо и рязко увеличение на цената на суровините. Колумнистът на OilPrice Алекс Кимани оценява перспективите.

Според StanChart текущото глобално пренасищане с петрол се дължи на сезонен спад през януари. Както беше отбелязано, намаление на запасите през първия месец на годината се наблюдава само три пъти от 2004 г. насам, така че настоящият сезон не донесе изненади.

Както прогнозират експертите, днешният излишък е временен и през февруари ще се превърне в дефицит от 1,6 милиона барела на ден със съответните последствия.

Така можем да заключим, че потенциалът за намаляване на цената на петрола е достигнал дъното си и сега е възможно само увеличение на цените.

Сега ОПЕК ще може да разгърне цялата сила на своята стратегия за намаляване на производството и износа, като се възползва от ситуацията.

Това може да стане още през март-април. Както фундаменталните фактори (недостигът), така и проблемът с доставките поради неразрешената ситуация в Близкия изток най-вероятно ще се слеят в една точка.

Експертите не дават конкретни предположения за цените на суровините, но това може да е значително и сериозно повишение спрямо текущите показатели.

Американските добивни компании са най-неподготвени за скока. Техният ресурс е изчерпан и всички „карти“ са на масата: те нямат какво да предложат освен това, което клиентите им знаят.

В този смисъл ролята на влияние ще се измести към Саудитска Арабия и Русия. Ако близкоизточният доставчик има коз под формата на резерв от производствен капацитет, тогава Москва има сериозни лостове за влияние върху пазара както в рамките на западната юрисдикция, така и чрез сиви схеми за доставки, заобикалящи санкциите.

В този смисъл, според експертите, през 2024 г. топката се измести към ОПЕК , след като се изплъзна от американските производители на шист.

ПРОЧЕТИ

Back to top button