ИНЦИДЕНТИ

Мегатрус удари Филипините, в Япония изтръпнаха ВИДЕО

Земетресение с магнитуд 7,5 удари филипинския остров Минданао, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC). Трусът е бил на дълбочина 63 км и е настъпил в 22:37 часа местно време.

Местните агенции определят разлюляването като „мегатрус“.

Американската система за известия издаде предупреждение за цунами след земетресението.

Очакванията са то да удари както Филипините, така и Япония. Последваха заповеди за евакуация.

20 минути след първичния трус е последвал и втори. Макар и по-слаб, той също е бил силен – с магнитуд 5,8.

Филипинската сеизмологична агенция PHIVOLCS коментира, че вълните цунами могат да ударят Филипините до полунощ местно време. Възможно е да продължат с часове и да бъдат до 3 метра над нивото на прилива по някои брегове на Филипините, посочва Ройтерс.

Японският телевизионен оператор NHK съобщи, че вълни цунами с височина до един метър се очаква да достигнат западното крайбрежие на Япония до 30 минути по-късно – около 1:30 часа сутринта в неделя.

Все още не се съобщава какви са разрушенията, но кадри в социалните мрежи показват, че те са мащабни. Очакванията са щетите да бъдат значими.

Електрозахранването е било прекъснато след земетресението в град Хинатуан.

Земетресенията са често явление във Филипините, които се намират в Тихоокеанския огнен пръстен – пояс от вулкани, обикалящ Тихия океан, който е предразположен към сеизмична активност.

Жителите на Филипините споделят преживяванията си в интеренет. Кадрите показват панически бягства, счупени витрини, падащи стени и тавани. Трусът намира хората в различни ситуации.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button