Филми и Сериали

На 22 февруари рожден ден има Валери Йорданов Онлайн информация и резюме

снимка: Булфото

Валери Йорданов е български театрален и филмов актьор и режисьор.

Роден е в София, но отраснал в плевенското село Горник – родителите му са северняци.

От 2004 г. играе в Народния театър „Иван Вазов“.

Участва и в постановките „Алхимикът“ от Паулу Коелю и „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи – Абер в Театър 199.

Роли в театъра: „Хъшове“, „Йестърдей“, „Алхимикът“, „Френският квартал“, „Крал Лир“, „Дон Жуан“, „С любовта шега не бива“ и други. Изявява се като драматург: „Ловни истории“, „Дивите“.

Играе в най-популярните съвременни български филми, сред които „Откраднати очи“ (2004), „Капанът“ (2003), „Едно пътуване до хоризонта“, „Емигранти“ (2002) и „Хайка за вълци“ (2000).

През 2009 г. Йорданов пише сценария и прави своя режисьорски дебют, заедно с Иван Владимиров, с филма „Кецове“. Филмът му е избран на фестивалите в Карлови Вари, Манхайм и награден на Московския филмов фестивал. Избран е от Европейската филмова академия и е българското предложение за „Оскар“ за 2012 г.

Има много отличия, сред които две награди „Икар“ за водеща мъжка роля, два „Аскеер“-а за водеща и за поддържаща мъжка роля и „Златна роза“, специален диплом на „ФИПРЕСИ“ от „София Филм Фест“, Награда на Министерството на Културата за популяризиране и развитие на българската култура – 2005 г. и награда Най-добър млад актьор за 2004 г. от фондация „Иван Димов“. Наградата на Съюза на Филмовите Дейци за „Най-добър актьор“ – 2009 г. и наградите на журито и „Бодлив поглед в киното“ на Московския Филмов Фестивал за филма „Кецове“.

The post На 22 февруари рожден ден има Валери Йорданов appeared first on 7DENA.COM Прочети.

Ако На 22 февруари рожден ден има Валери Йорданов представлява интерес за вас, може да погледнете връзката
Гледай На 22 февруари рожден ден има Валери Йорданов Онлайн , в която да получите повече информация за филма, възможности за гледане и разбира се превод на български език.

Не забравяй да споделиш публикацията с твоите приятели в социалните мрежи !

ИЗТОЧНИК:
Гледай На 22 февруари рожден ден има Валери Йорданов Онлайн

ПРОЧЕТИ

Back to top button