ИКОНОМИКА

Нови данни показват колко средно излиза жилище в София

Средната цена на продаваните апартаменти в София е около 130 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата в столицата ги правят достъпни за хора със собствен бизнес, шефове на големи компании и компютърни специалисти, коментират брокери. Но поскъпването на апартаментите прави покупката им по-трудна за хората на заплата, пише „Труд“.

Затова финансови експерти съветват купувачите да направят добра преценка какви са финансовите им възможности преди да пристъпят към покупката на имот. Универсална формула няма, но според редица експерти вноските по кредит за придобиване на жилище не трябва да надвишават 30 на сто от доходите на купувача.

Освен самата цена на жилището купувачът трябва да предвиди и разходи по осъществяване на сделката, както и да има определен допълнителен бюджет за довършителни ремонти и обзавеждане на жилището, ако иска да живее в него, а не просто да го придобие като инвестиция.

Колко ще скочи цената на жилищата у нас през 2022 г.

Дори при покупка на имот с цел отдаването му под наем е необходимо той да бъде обзаведен с най-необходимото. Размерът на наема до голяма степен зависи от обзавеждането. Наемите на жилища с нови кухни и домакински уреди са значително по-високи от тези на апартаменти със старо обзавеждане или без мебели, казват брокери.

Жилищата с повече удобства могат да бъдат отдадени по-бързо под наем и то на по-висока цена. Хората, които живеят под наем, ценят мобилността – възможността да сменят жилището, ако се преместят на друга работа или намерят по-добра оферта в съотношението цена-качество. Затова наемателите не искат да купуват много лични мебели и най-голям интерес има към обзаведените апартаменти.

При покупката на имот с цел инвестиция човек трябва да прецени и как ще се грижи за него и как ще го управлява. Например има добри оферти за жилища в Гърция. Но пътят до там заедно с преминаването на границата отнема повече време.

Затова най-често хората избират да вложат парите си в имот на добро място в голям град или във ваканционен имот, който освен като инвестиция да могат да ползват през почивните дни.

ПРОЧЕТИ

Back to top button