ОБЩЕСТВО

Полша официално отмени граничния контрол по границата си със Словакия

Снимка ЕП

Полша официално прекрати днес временния контрол по границата си със Словакия, предаде ДПА, като уточни, че Варшава въведе проверките миналата година в опита си да ограничи нелегалната миграция.

Разпоредената от полското правителство, оглавявано от премиера Доналд Туск, отмяна на проверките влезе в сила в полунощ, информираха полската новинарска агенция ПАП и полския частен канал ТВН24.

„Решението за отмяна на проверките беше обусловено от стабилизацията на ситуацията с мигрантите по така наречения Балкански маршрут и изчезването на заплахата за незаконна миграция на полско-словашката граница“, заяви в петък полското вътрешно министерство, предава БТА.

Въпреки това ситуацията с мигрантите ще продължи да се наблюдава, което значи, че е възможно проверките на границата между двете съседни държави членки на ЕС да се възобновят при необходимост.

Полша и Словакия членуват заедно и в Шенгенското пространство, в което движението между държавите е свободно, няма гранични проверки, а когато има, за тях се решава на място. Полша бе въвела граничния контрол на 4 октомври миналата година.

ПРОЧЕТИ

Back to top button