ОБЩЕСТВО

Появи се ВИДЕО как невиждана досега българска минохвъргачка стреля на фронта в Украйна

Стрелба с минохвъргачка българско производство от фронтовата линия в Украйна беше заснета и публикувана в социалната мрежа Twitter.

Профилът Ukraine Weapons Tracker нарича оръжието “невиждано досега” и допълва, че моделът на системата е M60CMA 60 мм. Оттам допълват, че минохвъргачката използва боеприпаси от типа HE60 MA.

“Доставките на българско оръжие за Украйна остават предимно извън полезрението, но те са значителни, особено по отношение на боеприпасите”, коментират от Ukraine Weapons Tracker.

Преди седмици военният журнал De Re Millitari съобщи, че неизвестно количество български гранатомети BULSPIKE-AT са били закупени и доставени на украинската армия преди няколко месеца.

“Български BULSPIKE-AT е модернизирана версия на РПГ-22”, обясниха тогава от журнала.

Гранатометът се произвежда във ВМЗ и е предназначен за унищожаване на танкове, самоходни оръдия и друга моторизирана и бронирана техника, както и срещу жива сила, намираща се в бункери, полеви укрития и градски укрепления.

През пролетта външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посети София с очакване парламентът на страната да одобри директна военна помощ за родината му, която води пълномащабна война с Русия на собствена територия от 24 февруари насам. 47-о Народно събрание на България обаче гласува единствено “военнотехническа помощ”, като по този начин отклони възможността за директен експорт на въоръжение.

До момента властите в България отричат директната продажба на българско оръжие за Украйна, но в публичното пространство се тиражират версии, че са сключвани сделки с трети страни, от където оборудването е пренасочвано за въоръжените сили на Киев.

Видео може да видите ТУК

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button