ОБЩЕСТВО

Доц. Кунчев прогнозира грипна епидемия до дни в Пловдив и Пазарджик

кадри bTV

редактор Веселин Златков

До дни може да се стигне до обявяване на грипна епидемия не само в Смолян, а и в областите Пловдив и Пазарджик. Това прогнозира по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче беше скептичен дали ще се стигне до национална грипна епидемия.

Според него докато вирусът се разпространи опасно в едни области, в други вече ще е отминал. За да се обяви грипна епидемия в цялата страна, 2/3 от областите трябва да са в такава.

Грипна епидемия не значи грипна ваканция, подчерта доц. Кунчев. Той добави, че се правят специални щабове по общини и области, които да вземат решение за учебните заведения. Здравният инспектор обаче коментира, че не е добра идея да се спират занятията училище по училище, което иначе е възможно.

В лечебните заведения трябваше отдавна да стане задължително носенето на маски, каза още доц. Кунчев. По негови думи тъкмо там има най-голяма опасност вирусът да се пренесе.

Лечението на грипа може да е успешно за ден-два, ако се вземат специализирани лекарства за грип. Заболяването може да продължи и цяла седмица, като след петия ден без подобрение трябва непременно да се потърси лекарска помощ, каза още Ангел Кунчев.

ПРОЧЕТИ

Back to top button