ОБЩЕСТВО

Стефан Янев: Мога да предложа на българските граждани решение за решаване на проблемите им

Кадър „България Он Еър“

Лидерът на най-новата ни партия отправи ясно послание към народа.

Изглежда, че живеем в паралелни реалности и в политическото говорене съществува вид шизофрения. Важни са посланията до гражданите – да бъдат устойчиви и да не създават чувство за страх и неизвестност. Работата на политиците е да вдъхват увереност в българските граждани, че проблемите могат да бъдат решени.

Решение винаги има. Мога да предложа решение на гражданите. Това заяви в студиото на предаването „Денят ON AIR“ по „България Он Еър“ председателят на партия „Български възход“ и бивш служебен премиер Стефан Янев.

По думите му, ако има предметен разговор между кабинета и „Газпром“, той би бил в онази част, в която по договора има недоставени или невзети от България количества газ. Не е моментът за другия разговор за търсене на неустойки или нов договор, смята той, пише факти.бг.

„Газифицирането на политическия разговор не е продуктивно“, отсече Янев и се обяви за подпомагане на бизнеса. Висока цена, дали е ресурс или част от енергийния микс, означава, че бизнесът в тази държава става неконкурентоспособен, посочи той.

„Нямам връзки с „Газпром“, но имам достатъчно контакти и връзки по света. В състояние на криза трябва да се разговаря с всеки“, каза Стефан Янев, запитан дали има контакти с „Газпром“ и трябва ли да разговаряме с турския президент Ердоган.

С КОГО БИ СЕ КОАЛИРАЛА ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“?

„Предвидимостта за бизнеса и българските граждани са част от нашето кредо. Кои други партии биха подкрепили нашите решения, е въпрос на друг разговор, когато видим какво представлява парламентът като електорална тежест на партиите. Нямаме червени линии, ще говорим с всички“, коментира бившият премиер.

„Либералният глобализъм е основният опонент на „Български възход“. Изсмуква ресурсите на националните държави и те имат неясно бъдеще. Идеята ни е чрез консервативни действия да се посочи устойчиво развитие на националната държава“, подчерта Янев.

БЪЛГАРИЯ В ЕС

Той е на мнение, че България не използва достатъчно добре своето членство в ЕС. България може използва своето лидерство и да покаже как европейското лидерство да се промени и бюрокрацията да бъде отчетна, твърди гостът.

„ЕС се държи като плячка на други сили и неговото поведение няма кой знае какво значение. А ние се поставяме едва ли не в положение на държава кандидат член, която чака от Брюксел да бъдат спуснати регулации и указания“, посочи още Янев.

Според него нашите национални интереси са в сферите „Сигурност“, „Справедливост“ и „Благоденствие“.

„Дълго време на преден план беше Зелената сделка, която европейските бюрократи ни налагаха. В тази енергийна криза имаме отваряне на въглищните централи в Западна Европа. Зелената сделка е на заден план. Като европейци нямаме последователна политика. Въглищните централи са национален ресурс на България, това са хиляди работни места. Кой носи отговорност за затваряне на българските атомни блокове и че не се реализира досега проектът „Белене“?“, настоя Янев.

МИГРАНТСКАТА КРИЗА

„Нямам нищо против всеки чужденец да е добре дошъл в нашата страна и в ЕС, но да застане с лицето си на граничния пункт и да каже: Аз идвам по тази причина. Те бяха поканени от европейските лидери, че ще подобрят икономическата среда, а в момента се оплакваме от мигрантска вълна на границата“, добави бившият служебен премиер.

ФИНАНСОВАТА КРИЗА

„Кризите никога не идват сами и не изчакват да мине дадена криза, за да дойде следващата. За финансовата криза очевидно има индикации – високите цени затрудняват бизнеса и гражданите. Инфлацията се дължи и на високите цени, и на решенията за отпечатване на много пари след Ковид кризата. Инфлацията се решава със засилване на икономиката. Изборите може би ще дадат идеи как да се решат тези проблеми“, каза Янев за финал.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button