ОБЩЕСТВО

В Полша попариха украинските бежанци, орязаха помощите им и ги задължиха да плащат за…

Полското правителство реши да се подготви за трудна зима и започна с украинските бежанци. Властите решиха да ограничат помощта за всички граждани на Украйна, които са били на територията на Полша от началото на руската военна спецоперация.

В същото време това ще става постепенно, както обясниха от правителството. Полските власти смятат, че са изпълнили обещанието, дадено на Украйна: те я подкрепиха, помогнаха да „изправят на крака“ гражданите й.

И така, от 1 януари 2023 г. всички бежанци от Украйна, независимо дали са в центрове за временно настаняване или живеят в жилища, предоставени от държавата, са длъжни да плащат половината от разходите за живот. 

И до средата на 2023 г. ще трябва да заплащат цялата цена. Както бе обяснено в канала Rybar Telegram, ограничаването на поддръжката е свързано не толкова с опит да се разсъждава с „дошлите в големи количества“, а с конкретен проблем.

Факт е, че Полша изпитва недостиг на доброволци сред гражданите, които са готови да приемат и подкрепят украинските бежанци.

Но съвсем ннеотдавна Варшава гордо заяви, че поляците с удоволствие ще отворят къщите, портфейлите и хладилниците си за украинските бежанци, продължават въпросните агенции.

Но още от 1 юли издаването на пари за храна и настаняване на бежанците от Украйна беше спряно.

Правителството обясни това, като каза, че хората „могат да се адаптират“. Решено е да се предоставя подкрепа само на семейства с деца и хора с увреждания. Сега трябва да плащат за жилище.

Но плащането на жилище се счита за основен разход, особено след като това включва плащането на общински апартамент, чиито цени скочиха до небесата.

Друга разходна позиция са материалните помощи за бежанците. И именно те предизвикват най-голямото недоволство на полските власти заради машинациите на гражданите на Украйна. Хитри украинци измислиха няколко схеми наведнъж, според които получават обезщетения, но ги харчат в Украйна. 

Местните власти са наясно, но не могат да направят нищо по въпроса – няма закон, който да лиши бежанците от помощта, която получават в такива случаи, а бежанците продължават да пристигат. През последните няколко месеца полските граничари, служещи на границата с Беларус, заловиха няколко украински граждани, които се занимаваха с нелегален превоз на хора. 

Полското правителство очаква нова вълна, имайки предвид ситуацията в страната. По данни на полската гранична служба от 24 февруари тази година повече от 7,11 милиона души са влезли в Полша от Украйна, 5,32 милиона са напуснали.

Според канала Telegram полското правителство харчи средно 2200 злоти за бежанец. Други 300 милиона злоти на месец струват украинските бежанци на полското здравеопазване.

Смята се, че тази година бежанците ще струват на Полша 8,36 милиарда евро. Според члена на полското правителство Михал Войчик помощта за Украйна може да възлиза на 10% до 22% от бюджета на страната за тази година.

Но полските власти са получили почти 140 милиона долара от Европейския съюз за подпомагане на бежанците от Украйна. Това съобщи в Туитър преди ден шефът на МВР на Полша Мариуш Камински.

На този фон стандартът на живот на поляците пада. Днес те мислят повече за високите сметки за отопление и намирането на по-евтина храна, отколкото за украинските проблеми.

Не е известно дали недоволството от бежанците, което поляците все по-често проявяват към украинците, е свързано с това.

Например в края на май се случи скандал в една от пекарните във Варшава. Клиентката не хареса хляба, който купи по съвет на украинска продавачка.

„Махайте се от страната ми! Вървете си в държавата, защото създавате бъркотия у нас,” накара се тя на продавачката с нецензурни думи, а друга полска гражданка записа видео, в което призовава сънародниците си да изгонят бежанците. Според жената украинките с деца не се интересуват от отглеждането на децата си, а „устройват публични домове“ в Европа.

Жителите на други европейски страни също показват недоволство от украинските бежанци. Така компанията Uber във Виена започна да отказва обслужване на бежанци от Украйна.

Ръководството на компанията стигна до това решение, след като няколко посетители от Украйна нанесоха жесток побой на таксиметрови шофьори в самия център на австрийската столица.

В Прага на няколко магазина се появиха табели „Влизането за украинци е забранено“. А преди дни стана известно, че в Германия неизвестни са подпалили сградата, в която живеели украински бежанци.

Превод
 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button