СВЯТ

Какво се случва? Небето почервеня СНИМКИ

Необичайно мощни смущения в магнитното поле на Земята предизвикаха някои зашеметяващи червени сияния миналата седмица, като рядкото алено сияние се вижда от места в Европа и Северна Америка. Обикновено известното северно сияние е съставено от преобладаващо зелени нюанси и докато понякога се виждат проблясъци или червени ивици, устойчивото червено небе е изключително необичайно.

Огненият феномен е причинен от масивно изхвърляне на плазма – известно като изхвърляне на коронална маса (CME) – от Слънцето. Удряйки Земята на 24 септември, CME проби дупка в магнитното поле на нашата планета, позволявайки на силно заредени частици да се излеят и да предизвикат геомагнитна буря от клас G2.

Тъй като тези слънчеви частици се насочват към полюсите, те взаимодействат и предизвикват производството на газови атоми и молекули в земната атмосфера.

След това тези частици освобождават фотони, като по този начин предизвикат зрелищно светлинно шоу, известно като Северно сияние.

Напълно нормално е заредените слънчеви частици да пробиват малки дупки в нашата магнитосфера. Тези пробиви обикновено са много краткотрайни и не представляват заплаха за обитателите на земята, посочват експерти. 

Това, което прави тази геомагнитна буря малко по-различна  е, че слънчевите частици успяха да се разбият в кислородни атоми високо в земната атмосфера. Обикновено слънчевите ветрове достигат надморска височина между 100 и 300 километра, където има висока концентрация на кислородни атоми, с които да реагират.

Когато това се случи, се излъчва зелена светлина, поради което този цвят има тенденция да доминира в полярното сияние.

В този случай обаче заредените частици достигат височина между 300 и 400 километра, където кислородът е много по-малко концентриран и изисква по-голямо количество енергия, за да се стимулират частиците. Резултатът е брилянтен проблясък от червена светлина, въпреки че тези рубинени сияния са донякъде крехки и могат да бъдат наблюдавани само ако кислородните атоми останат необезпокоявани достатъчно дълго, за да излъчат своите червени фотони.

Човешкото око също е значително по-малко чувствително към червена светлина, отколкото към зелена, което е друга причина, поради която червените сияния се виждат толкова рядко. Миналата седмица обаче нямаше такива проблеми. Червените светлини са се виждали с невъоръжено око чак на юг до Франция, съобщи Spaceweather.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button