СВЯТ

Астероид с внушителни размери ще премине до часове край Земята ВИДЕО

Днес около 18:00 ч. огромен астероид ще премине край Земята. Той е с диаметър 650 метра и ще се движи с над 49 хил. км/ч. Това съобщиха от Центъра за изследване на обекти, близки до Земята на НАСА.

Последно този астероид премина покрай Земята през 2020 година, а следващият път се очаква на 29 август 2028 година. Тазгодишното приближаване обаче е рекордно – на около 3 200 000 км. Пред Forbes служител на НАСА заяви, че астероидът не представлява опасност за планетата ни въпреки големината си.

Той ще бъде придружен от още един доста по-малък астероид, който обаче ще се движи на разстояние 4 млн. км. от земната повърхност.

Явлението няма да е видимо с просто око, но НАСА предлага виртуален астероиден тракер, за да можем да наблюдаваме всички тела, които се намират в Слънчевата система.

Астероидите представляват скалисти обекти, образували се още по време на формирането на Слънчевата система преди милиарди години. Те са по-малки от планетите, но въпреки това се движат подобно на тях около Слънцето.

ПРОЧЕТИ

Back to top button