СВЯТ

Отмъщението на САЩ: Какво се случи в Сирия и Ирак след въздушните удари ВИДЕО

Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите сили са извършили въздушни удари по повече от 85 цели в Ирак и Сирия. Основната цел са били силите на Корпуса на гвардейците на ислямската (КГИР) революция на Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил ударите да бъдат извършени като отговор на убийството на американските войници в Йордания.

„Трима американски войници бяха убити в Йордания от безпилотен самолет, изстрелян от войнствени групировки, подкрепяни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР).

По мое нареждане американските военни сили нанесоха удари по цели в обекти в Ирак и Сирия, които КГИР и свързаните с него милиции използват за нападения срещу американските сили“, заяви Байдън.

Ирак на свой ред критикува хода на Вашингтон, като говорителят на премиера Мохамед Чиа ал-Судани заяви, че американските удари представляват „нарушение на иракския суверенитет“.

„Тези удари са заплаха, която ще въвлече Ирак и региона в нежелана ситуация с катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона“, каза генерал Йехия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отговори, че иракското правителство е било предварително предупредено за ударите.

„Мишените бяха внимателно подбрани, за да се избегнат цивилни жертви, и въз основа на ясни, неопровержими доказателства, че са свързани с нападения срещу американски служители в региона“, каза говорителят. Той заяви, че операцията е продължила около 30 минути. Бомбардировачи В-1, които са носили повече от 125 прецизно управляеми боеприпаси, са участвали в нанасянето на ударите.

Броят на загиналите в Сирия достигна 23 души. От тях 10 са проирански бойци, убити в района на Дейр Ез Зор и 13 в района на Маядин, каза Рами Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за правата на човека. По думите му, девет от бойците са сирийци, докато шестима са били иракчани. Няма съобщения за загинали цивилни.

Ударите на САЩ в западната част на Ирак убиха най-малко 16 души, включително цивилни. 23 души са ранени, съобщи говорителят на иракското правителство Басем ал-Ауади. Ударите засегнаха „локации в регионите Акашат и Ал-Каим, включително райони, където са разположени нашите сили за сигурност“, каза Авади.

Ирак съобщи в събота, че ще привика на американския шарже д’афер в Багдад, за да изрази официален протест срещу въздушните удари на САЩ през нощта, насочени срещу подкрепяни от Иран групи в Ирак. „В знак на протест срещу американската агресия, насочена към иракски цивилни и военни обекти, външното министерство ще призове американския шарже д’афер Дейвид Бъргър“, се казва в изявление на министерството.

Техеран осъди въздушните удари на САЩ срещу Ирак и Сирия като „стратегическа грешка“ на техния върл враг, без да казва дали те са причинили някакви ирански жертви или не. „Снощната атака срещу Сирия и Ирак е авантюристично действие и още една стратегическа грешка на правителството на САЩ, която няма да има друг резултат освен засилване на напрежението и нестабилността в региона“, каза в изявление говорителят на иранското МВнР Насър Канани.

По-рано говорителят на иракското правителство Басем ал-Ауади заяви, че „сигурността на Ирак и региона ще се окаже на ръба на пропастта“ заради ударите. Той отрече „лъжливи твърдения“, че е имало „предварителна координация“ с Вашингтон за ударите.

Около 900 американски военнослужещи са разположени в Сирия, а 2500 американски военнослужещи има в Ирак в рамките на международната антиджихадистка коалиция, създадена с цел борба срещу „Ислямска държава“ по времето, когато терористичната организация контролираше части от сирийската и иракската територия.

Поражението на ИД в Сирия бе обявено през 2019 г., а в Ирак две години по-рано, но коалицията остана в Сирия  и Ирак, за да се бори срещу джихадистките клетки, които продължават да са активни.

От средата на октомври над 165 дрона и ракети бяха насочени срещу американските сили в Сирия и Ирак, но при тях нито един американски военнослужещ не беше убит. Първите жертви американските военни дадоха при удара с дрон, нанесен срещу военна база в Йордания, на границата със Сирия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button