СВЯТ

От днес в Турция нищо не е същото, налагат редица мерки заради…

В Турция от днес са в сила редица предизборни забрани, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

На 31 март в страната ще се състоят местни избори.

От днес е забранено извършването на проучвания на общественото мнение, публикуването на прогнози, извършването на миниреферендуми и др. по начин, който да повлияе на вота на гражданите.

 

Предизборна пропаганда ще може да се извършва до 18:00 ч. на 30 март. През този период политическите партии и независимите кандидати, участващи в изборите, ще могат да извършват словесна, писмена или визуална пропаганда в печатните медии, както и в свои сайтове. 

Пропагандата не може да се извършва чрез изпращане на аудио-, видео- или писмени съобщения до електронните пощи на гражданите и до телефони. Политическите партии обаче могат да изпращат аудио-, видео- или писмени съобщения до своите членове по всяко време.

През 10-дневния период преди деня на изборите ще бъде забранено публикуването и разпространението под каквато и да е форма на информация в полза или против политическа партия или кандидат по начин, който да повлияе на вота на гражданите.

Предизборната пропаганда и пътуванията на министри и депутати в рамките на страната не могат да се извършва със служебни автомобили. Не се разрешава на държавните служители да участват в предизборни агитационни пътувания на министри, депутати и кандидати.

Разпространението на предизборни брошури, което започна на 29 февруари, ще бъде разрешено до 24 март.

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано. 

Съответно в Източен и Югоизточен Анадол (включително в окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия, Ван) гласуването ще може да се извършва от 07:00 до 16:00 часа. 

В останалите окръзи гражданите ще могат да гласуват от 08:00 до 17:00 ч.

Общо 34 партии ще участват в изборите.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласуване, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18. 

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24.

ПРОЧЕТИ

Back to top button