ОБЩЕСТВО

Асен Василев повдигна завесата над преговорите, остава ли финансов министър

Работи се за реализиране на първия мандат. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

По думите му преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ продължават.

Отказа да коментира ясни ли са имената на бъдещите министри и дали той остава начело на Министерството на финансите.

По повод вчерашните критики от Международния валутен фонд за лоша събираемост и нуждата от премахване на 10% плосък данък и въвеждането на прогресивен заяви, че от 20 години МВФ настоява за вдигане на данъците.

Нямаме намерение да вдигаме данъците. ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

„Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември“, каза още министърът.

Според Асен Василев е реалистично 2025 година България да влезе в еврозоната, но не се ангажира с датата 1 януари. Обясни, че зависи от критерия за инфлацията, който в момент покрива Маастрихт.

ПРОЧЕТИ

Back to top button