ПОЛИТИКА

Зафиров издаде нова схема на Нотариуса за куп пари, всичко лъснало от…

Начинът, по който протече първото заседание, ми дава основание да смятам, че резултатът ще бъде формален. Важно е обаче тази информация да стигне до обществото“.

Това заяви пред БНР Атанас Зафиров от БСП, който е член на парламентарната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността около групата на Мартин Божанов – Нотариуса. 

Второто заседание на комисията предстои.

Поканена е съдия Владислава Цариградска, която разказа за натиск и отправяни заплахи към нея по време на имотно дело през 2019 година. Очаква се депутатите да изслушат и Невена Зартова, която подаде оставка като административен ръководител на Софийската районна прокуратура, „за да могат магистратите да работят в нормална обстановка“.

Депутатите вече изслушаха екипа на Антикорупционния фонд, който през 2021 г. в свое разследване освети Божанов и неговото влияние в специализираните съд и прокуратура.

Създаването на тази комисия показа едно пълно недоверие към органите на съдебната власт да функционират нормално. А от друга страна – и недоверие към изпълнителната власт и правоохранителните органи, които също явно са дълбоко замесени. Това се случва на фона на няколко съдебни реформи. Говорим за един институционален колапс“. 

Има системни проблеми, заяви Зафиров.

„Най-вероятно Божанов е бил и сътрудник на някои от правоохранителните органи, най-вероятно на МВР. Това му е позволявало да извършва необезпокоявано своята престъпна дейност и да се среща легално с представители на МВР. Можем да гадаем колко други престъпници има, които ползват такъв чадър“.

Това е възлова информация, но все още не е обявена, напомни той.

Атанас Зафиров коментира доклада, който Атанас Атанасов предаде на временната комисия за изясняване на дейността на групата около Божанов. 

„Вътре, освен интересни имена, фигурира и много интересна схема, по която функционират подобен тип престъпни групи. С пари от престъпна дейност се финансират различни медии, най-вече сайтове. В тях се качва очерняща информация за определени хора.

Прокуратурата се самосезира по тези публикации. Образуват се съответните преписки и производства и започва натиск върху тези хора. Трябва да се вземат законодателни мерки, които да не позволяват подобен тип „медии“ да функционират“.

Той смята за достоверна описаната схема, но не коментира имената, които се съдържат в доклада.

Вече има някакъв ефект от работата на комисията, смята Атанас Зафиров.

„Започнаха взаимни обвинения, оставки. Хубаво е, че днес ще изслушаме госпожа Зартова. Въпросът е да се стигне до края“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button