ОБЩЕСТВО

Леден душ за пенсионерите от Асен Василев

Снимка Булфото, архив

„Моята позиция винаги е била за трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Това е порочна практика и дели пенсионерите на групи.“

Това обяви на брифинг финансовият министър в оставка Асен Василев. Той коментира предложението на депутати от ГЕРБ и ДПС да бъдат изплатени великденски добавки от 75 лв.

на пенсионерите, които получават на месец под линията на бедност – 526 лв., обобщи бТВ.

Предложението предполага 534 000 възрастни да вземат еднократната помощ. Председателят на парламентарната социална комисия Деница Сачева от ГЕРБ обяви, че за целта са нужни около 40 млн. лв.

В тази връзка финансовият министър отчете, че към края на февруари в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) са събрани около 6 млн. лв. повече и вероятно към края на март ще са 10 млн. Възможно е към края на годината да са 40 млн. лв., но не е сигурно, зависи от много фактори, уточни Василев.

Той допълни също, че не е предвиден трансфер от държавния бюджет, а се очаква добавките да бъдат платени от вътрешни резерви в бюджета на НОИ.

Предложението е популистко и може да застраши увеличението на всички пенсии от 1 юли, обобщи финансовият министър.

Василев напомни, че по швейцарското правило от 1 юли тази година минималната пенсия ще нарасне с близо 50 лв., а средната – със 100 лв. Този ръст на пенсиите е заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване и е с 11%.

ПРОЧЕТИ

Back to top button